Смесени патрули да контролират по турско-българската граница, за да се спрат манипулациите от турска страна за препращането на сирийски бежанци към България, предлагат българските евродепутати.

Според Станимир Илчев, който е от групата на либералите в парламента на Европа, турската страна не охранява коректно границата си с България. Затова той ще поиска Европейската агенция за контрол на външните граници „Фронтекс" да окаже натиск върху турското правителство на турска територия да бъдат допуснати смесени гранични патрули.

„Ако по някакви съображения за турското правителство вариант да има на тяхна територия българо-турски смесени патрули, тези екипи могат да бъдат и с участие на служител на „Фронтекс", предлага Илчев. Той добави, че според него, един офицер от „Фронтекс" не би трябвало да бъде приеман критично на територията на Турция, която все още не е загубила надеждата си да стане член на ЕС.

Според Илчев смесените патрули ще трябва да въздействат върху каналите, по които бежанците от Сирия се придвижват на територията на Турция.

"Изключено е да се смята, че това са отделни хора, които импровизират. Бежанците се придвижват доста организирано на разстояние от над 1500 километра от Източна Турция, през цялата им територия до подстъпите на българската граница в удивително уточнени места и часове на денонощието", коментира Илчев и намекна, че не е излишно и Турция да увеличи натиска относно незаконната дейност на каналджиите на собствената си територия. Затова Илчев ще поиска в европейския парламент и оказване на натиск за подписване на спогодба, по силата на която нелегално преминалите на територията на ЕС да бъдат връщани обратно.

Заедно с колегите си от Европарламента евродепутатите от България Станимир Илчев, Ивайлов Калфин и Моника Панайотова, посетиха бежанския лагер в с. Пъсторогр.