"Дарбата не може да се придобие. С нея човек се ражда, а трудът я усъвършенства. Ако ти е дадено, но не се трудиш, нищо не става. Не подценявам ангелите, но народът казва: „Господ дава, но в кошара не вкарва", казва певицата Лили Иванова.

Тя е родена в гр. Кубрат, а е завършила медицински техникум във Варна. По-късно работи като медицинска сестра.
През 1961 г. е одобрена за прослушване в "Концертна дирекция", София, която организира първото задгранично турне заедно с Емил Димитров, Ирина Чмихова и Мария Косева в Румъния. През 1963 г. тя участва в програмата на хотел "Амбасадор" и театър "Танасе" в Букурещ. Блестящото й представяне е отразено в четири директни предавания по румънската държавна телевизия.

Първия си албум Лили Иванова издава по предложение на румънската фирма Electrecord през 1963 г., която е и първата дългосвиреща плоча на български изпълнител.

Първата песен на Лили е "Витоша" по музика и текст на Михаил Манолов.

Първия си концерт в България пък изнася през 1964 г. в зала "Универсиада" заедно с Джейн Сверт и рок група "Северните тигри", а първата награда, която печели, е "Златен ключ" през 1966 г. в Братислава.

Днес Лили Иванова има зад гърба си хиляди концерти, стотици песни, десетки албуми и медийни изяви.
Наричана "Примата на българската поп музика", Лили е една от най-обичаните певици в България в продължение на десетилетия, а концертът ѝ в столичната и препълнена с верни почитатели "Арена Армеец" буквално взриви българската публика на 22 ноември 2012 г.

Сега, след грандиозния концерт от преди 2 години, множество участия в Москва и Брюксел, акустичен концерт в Националната опера и балет през февруари тази година, Лили Иванова и музикантите ѝ - Ангел Дюлгеров (китара, цигулка), Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Веселин Веселинов-Еко (бас), Орлин Цветанов (цигулка) и Росен Ватев (ударни), тръгват на национално турне, което обхваща 10 града из цяла България.
Финалният концерт пък ще бъде на 6 ноември в Зала 1 на НДК.

Във връзка с предстоящите участия на Лили из страната, поговорихме със звездата. Но не толкова за музиката, която тъй или иначе е нейният живот. Малко по-близо до Лили Иванова - какво открива тя в тишината, кое е последното нещо, което я разсмя и кой е стихът, който се доближава до същността й – разказа тя – примата на българската поп музика, в интервю на Наталия Такова от Vesti.bg:


- Неведнъж сте казвали, че обичате да стоите сама, защото това Ви зарежда. Какъв е звукът на тишината за Лили Иванова?
- Звукът на тишината е най-важното нещо за моята концентрация. Например, има няколко семейства врабчета на покрива на кооперацията, в която живея, и когато са развълнувани от нещо в природата, чувам звука от крачетата по ламарината на покрива. Понякога това е примесено със звука на капките дъжд, а сутрин – в около 04:30 ч., започват да си говорят весело с чуруликане с другите птички, които вече са се събудили и са накацали по дърветата. Всичко това ми създава невероятно усещане и настроение.

- Преди концерта Ви в „Арена Армеец” споделихте, че близките хора до Вас са онези, които „са се доказали”. С кое човек може да докаже на Лили Иванова, че е искрен и стойностен в мислите и действията си?
- И сега ще отговоря така, но ще допълня, че доказването не става за един ден и в един миг. Това се доказва в живота – без лъжи, само с истината.

- Чувствате ли се като „целуната от ангел” или вярвате, че дължите всички успехи повече на труда си, отколкото на висши сили?
- Дарбата не може да се придобие. С нея човек се ражда, а трудът я усъвършенства. Ако ти е дадено, но не се трудиш, нищо не става. Не подценявам ангелите, но народът казва: „Господ дава, но в кошара не вкарва”.

- Кое бе последното нещо, което истински разсмя Лили Иванова?
- Вероятно е някоя история, която сега не мога да преразкажа толкова смешно. Имам прекрасни приятели и когато излизаме заедно, се смеем до сълзи.

- А какво би могло да Ви натъжи?
- Силният характер не означава липса на чувствителност. В живота ни днес в България има много неща, от които човек може да се разплаче и това е много тъжно.

- Моля, цитирайте откъс от стих на български автор, който вярвате, че се доближава най-много до същността Ви?
- Имам честта да съм изпяла прекрасни и много силни текстове на български класици. Трудно ми е да избера един, но мога да цитирам част от текст на Дамян Дамянов – „Любовта е живот”:
“ЛЮБОВТА Е ЖИВОТ, ЩЕДРОСТ, СВЯТ, ДОБРИНА
НЕ ПАНИЧКА ЗА ДРЕБНИ ГРОШОВЕ!
НИТО ДАР МИЛОСЪРДЕН С НАЙ-НИЩОЖНА ЦЕНА.
ТЯ Е ПЛАМЪК СВЕЩЕН И СЪДБОВЕН!”


- Какво си пожелавате да Ви се случи през 2014 г .?
- Пожелавам си здраве и чакам с нетърпение срещите с моята прекрасна публика!

- А какво пожелавате на своите почитатели?
- Здраве, сили, смелост и много, много любов – тя никога не е в повече!