Феноменът 15/15 - младият политолог Момчил Неков, който измества заради много преференции първия в листата Сергей Станишев, го е предрекъл още през април.

На 24 април, когато ЦИК изтегли жребия за подредба на партиите в бюлетината, младият социалист написа в профила си във фейсбук: “На 15 март утвърдиха листата, в която съм 15-и. След жребия номерът на листата на Коалиция за България е 15. Тука явно има външна намеса... Дано да донеса успех на всички, които ще гласуват с номер 15 на евроизборите. И да не се объркате и да сложите само Х в кръгчето.” С което той очевидно агитира за това, което се случи после.

Негов приятел пък предвидливо му отговаря: “Голям късметлия си, сега бабите, като задраскат 15 за партията и 15 за преференциалния вот - и Неков евродепутат.”

В деня за размисъл Неков пък си е пуснал леко агитационен статус: “За укрепване на имунната система препоръчвам CitroPlus 800 - 2 х 15 капки дневно. Действа!”

В един от профилите му във фейсбук има снимка дори на тениски с неговото име и номер 15, които вървят по 15 лв.

Подобни са и статусите на приятелите на Неков на стената му във фейсбук, след като стана ясно, че младежът е изпреварил лидера Сергей Станишев с преференциите си.

На предизборна среща той казва: Колко е хубаво да говориш и лидерът Станишев да те слуша.

Последният поздрав пък е с клип от закриването на кампанията на БСП в Стара Загора, в който лидерът Станишев казва: “Вярвам, че на 25 май, след като се обявят резултатите от изборите и кажат, че номер 15 е на 1-о място, всички ние ще може да кажем сладката, заслужена, изстрадана дума – ПОБЕДА!” По време на предизборната кампания Неков обяви, че смята да строи паметник на хан Тервел в Брюксел.


Пред “Дарик” в понеделник той заяви, че първо иска да обсъди ситуацията с партийното ръководство на “Позитано” 20 и след това ще дава изявления.

Според запознати и в понеделник, и днес, младият мъж е бил привикван на “Позитано” 20.

От ръководството на партията са го натискали да се откаже, като му предлагали дори пост в изпълнителната власт, за да се откаже от Европарламента.

“Той е умно момче, но е млад и още много неопитен, как ще представлява България в ЕП, нека първо натрупа опит с механизмите на властта у нас”, обясни позицията на соццентралата висш партиец.

“Той е само на 27 г. и трябва да прецени за себе си отговорността да представлява България пред Брюксел.

Европарламентът не е училище. Изискват се доста сериозни познания, политически опит”, коментира пред bpost.bg Илияна Йотова. На първото заседание на ИБ ще бъде обсъден този въпрос, смята евродепутатката.

Депутатът Страхил Ангелов обаче каза вчера, че Неков ще влезе в Европарламента. “Не знам да има натиск от ръководството Неков сам да се откаже. Пожелавам му да е жив и здрав”, коментира още Ангелов след среща с младия мъж, който би всички на преференциите.

Председателят на БСП-София, Калоян Паргов също потвърди, че Неков има намерение да замине. Той също отрече да има оказван натиск върху младия мъж.

Трябва да се уважава волята на избирателите и ще говоря с Неков, за да разбера и неговите намерения, коментира от Брюксел соцлидерът Сергей Станишев.

Според запознати младият социалист е харесан от опозиционерите на Сергей Станишев и те ще го избутат напред в кампанията си за оставка на лидера. “А защо и да не стане лидер на партията?

Станишев не беше ли млад, когато Първанов го лансира”, попита риторично един от тях. Във фейсбук дори вече има профил “Ненков за председател на БСП”. От изборите насам в социалната мрежа има две нови групи в подкрепа на Неков - освен за лидер, другата е да остане евродепутат.

Откакто станаха ясни преференциите и това, че бие Станишев, Неков се покри и не отговаря на телефоните си. Още не се е появявал и в Комисията за защита на личните данни, в която отскоро работи като експерт.


Негови колеги разказваха вчера, че са били изключително изненадани, когато излязъл в отпуск за кампанията. Дори се готвели за майтапи, след като приключи. Сега обаче го очакват поне да почерпи.

От БСП разпространиха справката на ЦИК за преференциите за Момчил Неков:

1. Плевен – 1793 гласа

2. Монтана – 1774

3. Варна – 1759

4. София-област – 1755

5. Пловдив област – 1741

6. Стара Загора – 1642

7. Кюстендил – 1528

8. Бургас – 1498

9. Добрич – 1445

10. Хасково – 1206

11. София 23 ИР – 1204

12. Пазарджик – 1183

13. Велико Търново – 1181

14. София – 25 ИР – 1132

15. Благоевград – 1128

16. Враца – 1068

17. София – 24 ИР – 977

18. Пловдив – 962

19. Перник – 944

20. Русе – 818

21. Видин – 804

22. Сливен – 740

23. Шумен – 716

24. Смолян – 712

25. Ямбол – 706

26. Ловеч – 659

27. Силистра – 659

28. Габрово – 516

29. Търговище – 452

30. Кърджали – 447

31. Разград – 293

Станишев: Невинаги авторитетът в БСП е авторитет и в обществото

Лидерството може да обостри капризите, да изгради дистанция и да насади високомерие…
Но затова пък лидерът притежава разнороден комплекс от качества, за да успява да води, да обединява, да вижда по-надалеч от другите и да носи отговорността за всичко това.

Това пише в книгата си “От първо лице” младият политолог Момчил Неков.

Той е автор на две книги. В първата “4х4 – БСП след 1989” изследва организационното развитие и развитието на вътрешнопартийната демокрация в БСП заедно с идейната є трансформация.

Във втората си книга “От първо лице”, авторът разширява своя анализ на организационното развитие и вътрешнопартийната демокрация върху всички основни партии в България след 1989 г. – “Атака”, БСП, ВМРО, ГЕРБ, “Движение България на гражданите”, ДПС, ДСБ, НДСВ и СДС. Акцентира не само върху теоретичните аспекти на изследването, но и върху историческите роли на всяка една от партиите в различните периоди от развитието на България през последните 24 години. Основната част на книгата е посветена на лично авторско изследване по горните проблеми чрез непосредствени разговори, предадени едно към едно, с

лидерите, оглавявали всяка от партиите от 1990 година насам.

Между тях са двама президенти, девет министър-председатели, двадесет и трима партийни председатели. Общо 26 държавни и политически лидери споделят от първо лице непосредствените си впечатления за събитията, в които са участвали или предизвиквали.

Предлагаме ви по няколко знакови изречения от тези интервюта, от които става ясно какво мислят тези политици за демокрацията, партийното функциониране и уреждането на свои хора, когато си на власт.

Александър Лилов: Нямаше никакъв проблем да остана начело на партията. Тогава в конгреса имаше бурна реакция. В нашата партия тогава имаше доста жени, които обикновено бурно изразяват емоциите си.

Жан Виденов: Личното ми убеждение е, че няма как в една партия да се прилагат демократични принципи, качествено надхвърлящи достигнатото ниво на
демократичност в съответната страна... За вътрешнопартийната демокрация на БСП е достатъчно да се припомни, че от 1996 г. няма: нито една подадена оставка след очевидните политически провали; нито едно уважено мнение на партийната членска маса; нито един иницииран (поне допуснат) референдум; нито едно разцепление...

Георги Първанов: Лидерството има изключително значение в съвременна България. Мисля, че подценяването на този проблем за БСП в последните години е осезаемо.

Сергей Станишев: Понякога се смята, че този, който е авторитетен при нас, е влиятелен и в обществото. Но далеч невинаги има съвпадение на тези два вида авторитет... Навсякъде се вещаят организационни проблеми за всяка партия, която е в управлението. Но това пък дава и други възможности - да реализираш своите кадри, защото нали всеки човек иска собствена лична реализация, да се развива професионално.

Симеон Сакскобургготски: Трудно беше в този мандат, но го имаше благодарение на доверието на избирателите. Трудно беше и равновесието в парламента. Но не може да е самоцел да се изкара един мандат.

Волен Сидеров: Трябва да има изборност на председателя. Не можеш да направиш устав, в който да кажеш, председателят на партията е пожизнен, защото съдът няма да го приеме...

Бойко Борисов: С една дума - ние произвеждаме кадри. Е, имаме и “Калинката” - прословутия случай... Има теория на вероятностите в математиката, в която, ако вземем кривата на Гаус, винаги има няколко процента вероятност да се сгреши.