Земеделските производители ще си получат субсидията, но в момента още няма готовност, ДФ"Земеделие" извършва необходимата подготовка за плащанията към тях и какъв процент от субсидията ще им бъде платен до края на годината зависи и от състоянието на фискалния резерв.

Това е становището на финансовия министър Петър Чобанов, изразено днес по време на блиц-контрола в бюджетната комисия на НС. Чобанов каза това в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Десислава Танева, която го попита има ли взето решение и в какъв размер ще се плати до края на годината субсидията на земеделските производители. Ако фискалната ситуация позволява, плащането ще бъде в размер на 20% от сумата или 200 млн. лв., уточни министърът. Няма технически причини сегашното правителство да не спази сроковете. Надявам се поне тези 200 млн. лв. да бъдат получени от земеделските стопани, бе реакцията на Танева.

Какво е разплатено и неразплатено от ДДС, какви мерки предприема министерството за събираемостта на този данък, запита министъра депутатът Петър Кънев. Взехме решение да разплащаме навреме ДДС на бизнеса с цел подобряване на бизнес средата. Затова въведохме и строгата отчетност, отговори Петър Чобанов. Правим и анализ всеки месец за причините да не бъде навреме разплатен ДДС на фирмите, продължи той. Ако приемем,че средномесечният ДДС невъзстановен всеки месец за времето при предишното правителство е за 350 млн.лв., за двата последни месеца успяхме да го намалим до 200 млн. лв., уточни министърът. Общият размер на възстановения ДДС е за 1 млрд. и 100 млн. лв., посочи Чобанов. Има положителни тенденции спрямо миналата година и събираме повече ДДС, но съществува проблем при задължения и декларирани, но за невнесени суми. Водим разговори и правим необходимото, за да накараме длъжниците да си плащат, каза министърът.

Ще заработи ли новото звено "Фискален контрол" при събиране на задълженията на длъжниците, запита министъра и председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. Ще има законови промени от януари следващата година, в които има план за действие на служителите, които ще изпълняват тези функции, ще има необходимост и от промяна на софтуера, отговори Чобанов. Това звено ще работи с разследващ орган- кой е той, допълни въпроса си Цонев. Дейността засяга тези мобилни групи за контрол и те ще следят стоките с риск от измами, те ще могат да спират камиони, да ги проверяват и основно ще се разчита на тях, ще подобряваме също координацията с МВР и ДАНС, отговори му министърът.

Какви мерки е приело Министерството на финансите за повишаване събираемостта на приходите, бе следващия въпрос към Чобанов. Имаме набор от мерки за това - въвеждане на механизъм за обратно начисляване на ДДС върху зърнени и други култури. Второ - въвеждане на финансов контрол на стоки с висок финансов риск - месо, захар и др. Освен това и за бързото издаване на разрешение за разсрочено плащане, за да не се затрудняват фирмите в тази криза, отбеляза министърът. За ситуацията в митниците Чобанов заяви: в последно време се наблюдават положителни тенденции - по-голяма разкриваемост на контрабандни стоки, на цигари, на наркотици, намаляват и цигарите без акциз и др. Към момента новият директор на митниците се нуждае от време да навлезе в работата, но неговата задача е да съдейства за прекъсване на контрабандните канали, категоричен бе министърът на финансите.

На всички по-малко ли ще давате средства в следващия бюджет или целево, запита Чобанов депутатът Румен Гечев. Не можем да очакваме средствата да бъдат доста повече от Бюджет 2013-та, но сега изпратихме писма до министрите да оптимизират разходите и да освободят ресурс за нови политики, насочени към увеличаване на растежа и заетостта, отговори му министърът.

Как се отрази погасяването на дълга от 800 млн. и защо трябва да се увеличава таванът на дълга, бе друг въпрос на Йордан Цонев. Емисията бе шест месеца и тя бе от февруари до август. До края на годината не се очаква нивото на приходите да надхвърли нивото на разходите и затова с емитирането на нов дълг можем за постигнем законовото изискване, за да не паднем под минимума на фискалния резерв, отговори Петър Чобанов.