Има нужда от промени в изборния закон. Това смята депутатът и член на партийното ръководство на БСП Антон Кутев.

"Аз приветствам всякаква форма на мажоритарност, но трябва да е в разумни граници, за да се избегнат грешки", коментира той по бТВ. По думите на Кутев, вина има и един от основните автори на новия Изборен кодекс – зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

"Бяхме против това преференцията да измества първия. Гласувахме друго – БСП се поддаде на натиска на ГЕРБ и го приехме и сега виждаме резултатът", коментира Кутев. Той припомни, че за национални избори преференцията е 7%, като тя не може да измести първия от листата, защото бюлетините без преференция автоматично означават подкрепа за първия.

Според социалиста анализът трябва да бъде съсредоточен върху невалидните бюлетини. "Със сигурност има много, които са отбелязали само кръгче", подчерта той и изтъкна, че наличието на две части в бюлетината – с квадратчетата за избор на партия и с кръгчетата за избор на кандидат, са объркали много от избирателите.

"Част от преференциите са съзнателни, друга част са пренасяне на цифрите 15. Не мога да приема въпроса за нивото на избирателите – необразованите също са български граждани", коментира Кутев.

Той обаче беше категоричен, че макар изборът на кандидат да е несъзнателен, изборът на партия няма как да бъде съзнателен. "Естествено, че някой им е казал номер 15. Във всяка реклама пишеше номер 15, логиката на всяка политическа реклама е това", коментира Антон Кутев.

След като цялата кампания премина под знака на вътрешнополитическите дискусии, Кутев изрази недоумение защо резултата от изборите поражда въпроса за оставката на председателя Сергей Станишев от постовете му в БСП и ПЕС. "Защо резултатите от евроизборите да се отнасят към вътрешнопартийни въпроси?", попита той.

"След като 10 месеца всякакви хора се разхождаха по главата на БСП и на правителството, ние пак сме втора политическа сила. Лошата новина за всички, които очакват БСП да бъде зачеркната, е, че БСП няма да бъде зачеркната", коментира Антон Кутев.

Той повтори тезата на социалистите на европейско ниво, че ЕНП е "най-големият губещ" от вота на 25 май. "ПЕС са шест места назад, а ЕНП с 61 назад. Само ПЕС в европейски мащаб не губи гласове и не губи позиции", изтъкна Кутев като аргумент за постовете на Станишев.

"Прекалено рано са опитите да се отписва Станишев като лидер на ПЕС. Сергей направи много в тази кампания, обиколи всички области в страната", изтъкна той.