Парламентът на Абхазия се събира днес, за да обсъди изострилата се обстановката и избухналия Майдан в републиката.

В сряда следобед опозицията и недоволни граждани се събраха пред президентския комплекс в столицата Сухуми да протестират срещу управлението на президента Александр Анкваб. По данни на местни източници са се събрали между 5000 и 10 000 души, което за 100-хилядната кавказка република е голям брой, твърди в. "Комсомолская правда". БГНЕС припомня, че предимно мюсюлманската Абхазия се отцепи от Грузия след войната от 2008 г., (заедно с Южна Осетия) и обяви независимост, която не е призната от света. Митингът протестирал срещу корупцията и командния стил на управление, настоявал също за реформи, оставката на правителството, на генералния прокурор и на ръководителите на два региона. Протестиращите обсъждали също проблема за паспортизацията, споразумението за нефтодобив и безработицата. Един от присъстващите лидери на опозицията Владимир Зантария обвини властите в недостатъчна интеграция с Русия, добави Интефакс.

В един момент част от протестиращите били допуснати на преговори с президента. По-късно в интервю за телевизия "Абаза-ТВ" президентът Александър Анкваб разкри, че в хода на преговорите протестиращите искали оставката му, но в крайна сметка преговарящи се ориентирали към съгласие за оставка на правителството, генералния прокурор и двамата местни ръководители. Анкваб уточни, че диалогът неведнъж бил прекъсван. В един момент, когато той поискал заседание на Съвета за сигурност при закрити врати, за да се уточнят подробностите по бъдещата договореност, присъстващите опозиционери напуснали президентството. На свой ред множеството възприело това като отказ на властите от договореност и решило да щурмува президентсвото. Силите за сигурност обаче отблъснали щурма, предаде ИТАР-ТАСС.

В Абхазия бе извършен опит за силово вземане на властта, каза още президентът пред "Абаза-ТВ. Той смята обаче, че "все още има шанс да бъде върната обстановката в нормално русло". Очаква се това да стане на днешното заседание на парламента. Всеки случай Александър Анкваб обяви оставката на правителството, която най-вероятно трябва да бъде гласувана днес в парламента.