Депутатите от ГЕРБ внесоха вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, подкрепен с 96 подписа на народни представители.

Липсва само един подпис на депутат и той е на Йоана Кирова. Вотът е формулиран като вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски заради водената инвестиционна политика и посочва Министерството на инвестиционното проектиране. Това министерство, според ГЕРБ, още не е структурирано, няма дейност, забавя важни проекти и търгове и нанася вреди на целия сектор. Вотът бе внесен от Димитър Главчев, Лиляна Павлова и Александър Ненков.

Това министерство няма никаква политика, не знам дали не може да се каже това и за цялото правителство, заяви зам. председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев след внасяне на подписите за вота на недоверие в деловодството на НС. Такива частични вотове на недоверие ще бъдат внасяни през най-кратки периоди от време, ако не ни освободи от този ангажимент правителството като си подаде оставката, добави той.

Внесеният вот на недоверие е в областта на инвестиционното проектиране - всъщност такава политика няма, посочи и депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова. Виждаме, че 4 месеца тази политика няма конкретика, няма детайли, няма мерки, няма приоритети, няма визия, добави тя. Това министерство не функционира, няма администрация, няма и отчет за дейността си, защото такава няма, продължи Павлова.

Това създаде хаос и ступор на администрацията, което доведе до изключително сериозни забавяния на строителния и инвестиционен процес в страната. Първо - от гледна точка на раздаване на разрешенията за строеж, въвеждане на обекти в експлоатация, сертификация на строителни материали и други. Липсват дейности и във връзка с жилищната политика и с благоустройството на градовете, регионите и общините, каза тя. Според нея в секторите на кадастъра и на строителния контрол работата е сведена до политическа чистка на доказани професионалисти в системата. Имало само гол популизъм и лозунги и липсвало експертното начало в сферата на инвестиционното проектиране, според Павлова.