Искри в БСП прехвърчаха заради финансист номер 1 Петър Чобанов и подготвяните от ведомството му данъчни промени. В тях не се предвижда семейно подоходно облагане, отпадат облекченията за млади семейства с ипотечен кредит. Научихме от медиите, че министерството е обявило идеите си на своя сайт, роптаеха червени депутати в кулоарите на парламента вчера.


В БСП не се отказваме от семейното подоходно облагане, това е ново за мен, лаконично каза зам.-шефът на социалната комисия в НС Георги Гьоков. Не съм запозната с идеята да отпаднат ипотечните облекчения, вероятно ще има дискусия по темата, дипломатично коментира шефката на същата комисия Корнелия Нинова.
Финансовото министерство преобразява предизборните обещания на БСП, недоволстваха редови соцдепутати. И припомняха, че екипът на Чобанов е дал отбой за вдигането на минималната заплата от 1 октомври и за отмяната на данък "лихва".


Всички приоритетни за БСП социални мерки ще бъдат внесени на заседание на Изпълнителното бюро. Депутати настояват ръководството на партията да вземе политическо решение за спазване на предизборните обещания на социалистите. "Не може 80 процента от предизборните обещания да не се случат. Смятам, че сме били достатъчно ясни кои са приоритетите", заяви в интервю за "Стандарт" медийният секретар на БСП Антон Кутев.
Управленската програма на кабинета "Орешарски" до края на мандата влиза в парламента утре. Министър-председателят ще има 20 минути за представянето й. И 10 минути за финални уточнения. По 3 минути са определени за отговор на конкретни въпроси, а парламентарните групи имат общо 1 час за изказвания.