За отпадането на тавана на пенсиите трябва да се търсят обмислени и балансирани решения, защото социалната система в България е солидарна. Това заяви в интервю за Би Ти Ви социалният министър Хасан Адемов.

Той уточни, че ако отпадне сега съществуващото ограничение максималната пенсия да е 35% от максималният осигурителен доход, стотици хора ще взимат над 2000 лева пенсия, някои по 3000, а има и такива, които ще са с 10 000 лева месечно от държавната хазна. В момента максималният осигурителен доход е 2200 лева.

Взимането на справедливи решения в социалната политика е трудна задача. Това, което е справедливо за един, е несправедливо по някакъв начин за друг. Затова трябва да се търсят обмислени и балансирани решения, понеже социалната система в България е солидарна, мотивира се Адемов за отложеното падане на тавана на пенсиите.

Според него тази мярка би довела до възникване на голямо противоречие с пенсионерите с минимални доходи, които са около 600 000 души.

Ако не падне таванът обаче, все едно казваме на младите, че законодателно ги демотивираме да се осигуряват на истинските си доходи. Затова златната среда не е нещо толкова просто, диалогът продължава", допълни министърът.

Има предложение догодина максималният осигурителен доход да стане 2400 лева. Над 90 000 българи имат доходи над тази сума през настоящата календарна година.

"Нетният ефект от едно такова действие е 25 млн. лева – приходи в държавното обществено осигуряване. Ако това бъде прието, максималната пенсия ще стане 840 лева през следващата година".

Адемов увери, че замразяването на пенсионната реформа, свързано с увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране, е само временна мярка. Тя ще важи само за 2014 година, за да даде "глътка въздух" на около 13 600 души – ако желаят, те ще могат да се пенсионират при условията от 2013 година.

"Идеята е да си отдъхнат хората от увеличението на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца на година. Разчетите на НСИ показват, че в Българияя възрастта и стажът са увеличени многократно повече от в останалите страни. Говоря за 2000 година, когато стажът за жените беше вдигнат от 20 на 34 година. Предложението е сега да са 37. Това е ужасен товар", подчерта Адемов и все пак уточни, че вдигането е безалтернативно на базата на демографската криза в страната – въпросът бил как то да стане най-безболезнено за гражданите.