Ирански съдия издаде наредба, с която привиква основателя на Facebook Марк Зукърбърг да се яви в съдилище в южен Иран. Ако случайно реши да изпълни заповедта, изпълнителният директор на най-голямата социална мрежа на планетата ще трябва да отговаря на оплаквания на ирански потребители, които твърдят, че притежаваните от Facebook приложения Instagram и Whatsapp нарушат личното им пространство в мрежата, съобщава полуофициалната иранска новинарска агенция ISNA.

Според информацията съдията е наредил двете приложения да бъдат блокирани. Вероятността Зукърбърг да се яви е практически нулева, най-малкото защото между Иран и САЩ няма споразумение за екстрадиране.

Куриозната случка е продължение на историята от миналата седмица в която друг ирански съдия нареди Instagram да бъде блокирана на територията на страната. Въпреки това потребителите в столицата Техеран и имаха достъп до услугата и до вторник по обед, съобщава Ей Би Си Нюз. Често се случва в Иран сайтове и интернет приложения да се обявяват за блокирани, но да продължават да функционират, допълват от медията.

Така сайтове като Facebook, Twitter и YouTube са забранени на територията на ислямската република, което обаче не пречи на външният министър на страната Мохамад Джавад Зариф да е активен в Twittter. Всички иранци, които не принадлежат към управляващите, заобикалят забраната като ползват различни методи като прокси сървърите.