Собственикът и създател на Фейсбук Марк Зукърбърг призова американското правителство да разкрие пред широката публика детайли от програмата за глобално подслушване и за исканията за информация, отправяни от тайните служби към интернет компаниите, предаде Ройтерс.

29-годишният милиардер, който не се появява често на публични места, направи това си изявление на събитие, организирано във Вашингтон от сп. Atlantic magazine. "Това, което мога да кажа е, че колкото повече прозрачност и комуникация бъдат осигурени от правителството за това каква информация са искали от нас, толково по-добре ще се чувстват всички", каза Зукърбърт. "От това, което излиза по медиите, не става ясно дали правителството е отправило хиляда искания или 100 милиона...". Той изрази опасението, че негативният отзвук за гигантските тайни шпионски програми на Агенциата за национална сигурност /АНС/ и отговорът на официален Вашингтон може да доведе до отчуждаване на други страни и да навреди на стремежа към иновации в световен мащаб. По-рано тази година Фейсбук изнесе данни, че всеки месец тази социална мрежа се ползва от 1,1 млрд. души.Интернет компаниите се опитват да да смекчат опасенията сред своите клиенти и ползватели за тяхната роля в мащабните тайни програми на американските шпионски служби, които станаха световно достояние благодарение на бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън. В началото на септември Фейсбук се присъедини към Яху, Гугъл и Майкрософт с искане към Съда за външно разузнаване те да могат да разкрият данни за заповедите и исканията за информация, които интернет компаниите са получавали в съответствие със закона за външно разузнаване.

Зукърбърг е във Вашингтон за разговори със сенатори и конгресмени по имиграционната реформа, след като създаде лобистка група – FWD.us, която защитава радикални промени в тази област на законодателството, които не се приемат от много американци.