Преглед на научните изследвания, посветени на благоприятния ефект от портокала върху човешкото тяло и по-специално неговите противоракови свойства, са позволили на учените да стигнат до заключението, че редовната консумация на цитрусовия плод може да предотврати развитието на рака.
В новия брой на списание Nutrition and Cancer учените представят информация за очевидната връзка между консумацията на сок от портокал и профилактиката на смъртоносната болест.
В статия, озаглавена "Orange Juice and Cancer Chemoprevention", е обърнато специално внимание на присъствието на предполагаемия механизъм, отговарящ с превенцията над коварната болест, както и евентуалното му използване в медицината и в бъдеще.
Въпреки потенциалната токсичност на прекомерната употреба, портокаловият сок има и много положителни ефекти, които се дължат най-вече на високото съдържание на антиоксиданти в него.
Резултатите от предишни проучвания са показали, че портокалов сок намалява риска от левкемия при деца и предотвратява развитието на рак на гърдата, черния дроб и червата.
„Портокаловият сок може да служи като химиопрофилактика при всеки стадий на развитие на болестта", посочват специалистите.