Ваканционен комплекс за около 200 млн. евро изгражда бизнесменът Тодор Батков на нос Форос в бургаския квартал "Крайморие".

Според Батков, който е едноличен собственик на проекта, той няма да има аналог по българското Черноморие. Амбицията му е да се оборят представите за хаотичното застрояване.

Тодор Батков стартира проекта през май месец 2005 година с купуването на първия имот - бивша кравеферма. Преминах за това време през "колосални" процедури, добави бизнесменът. Той ще се реализира на терен от 4000 дка в зоната на кв. "Крайморие" и ще бъде завършен за период от 4 до 10 години. 36 млн. лева са инвестирани в проекта до момента.

Има четири проблема свързани с него, каза Тодор Батков. Първият се решава – ще се реализира проект по ОП "Околна среда" за водна инфраструктура. Вторият е свързан с археологията, добави Батков. Цялата зона на "Крайморие", на нос Форос, е обявена за зона с потенциално наличие на архитектурни паметници и са наложени определени рестрикции. В момента приключват спасителни разкопки в местността, но ще има две зони, в които строителството ще бъде забранено, подчерта Батков. Третият проблем е, че само в комплекса ще се събират 12 – 13 000 души население, като се добави и цялата територия на квартала, та говорим за втори град, добави бизнесменът. Той подчерта, че трябва да бъде решена транспортната схема и в ОП "Транспорт" да се заложат средства за това. Батков има идея да се въведе фериботна линия. Като последен проблем той постави брегоукрепването.

Бургас е с оскъдна територия за развиване, защото от три страни сме заобиколени от вода, заяви кметът на Бургас Димитър Николов вчера. Той добави, че рядко има такива възможности за инвестиция. Няма и спор за трите вида собствености – държавна, общинска и частна, поясни градоначалникът.

В началото на лятото Тодор Батков обяви конкурс за изработването на концепцията на бъдещия комплекс. 40 колективи от страната се включиха в него, а бяха представени 15 проекта, които бяха допуснати до участие. Първа награда не се даде, защото нито един от участниците не изпълнил всички условия. Призът за второто място взе "Архи бриз" Варна.