Apple се подготвя да пусне дългоочакваният проект за интелигентно управление на къщи Smart Home в началото на юни, твърдят запознати източници пред „Файненшъл Таймс“.

Новият софтуер ще превърне всеки iPhone в универсално дистанционно, което ще управлява всичко в дома ви – осветление, домакински уреди и системи за сигурност.

Според анонимните източници софтуерът ще се изправи срещу конкурентите продукти на Google и Samsung на 2 юни - по време на световната конференция на разработчиците в Сан Франциско .

От „Таймс“ коментират, че ходът на Apple идва в отговор на Google, които през януари закупиха производителя на интернет свързаните термостати и аларми за дим Nest Labs на цена от 3,2 млрд. долара. Samsung също пуснаха своя серия от смарт хладилници, перални и телевизори, които могат да бъдат контролирани от смартфони и часовници.

Интегрираната система на Apple ще улесни контрола върху устройствата от смарт домовете на бъдещето. Така например светлините ще могат автоматично да се включват, когато собственикът се прибере вкъщи и подаде за целта сигнал през телефона си. Подобна система бе описана в молба за патент, която Apple подадоха миналата година.