Какво ще е бъдещето на управлението - смени в кабинета или оставка на правителството на Пламен Орешарски, как ще продължи работата на парламента и колко време може да издържи с блокиран кворум. Тези въпроси се очаква да обсъдят на среща тази вечер лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, съобщи "Дневник", позовавайки се на източници в управлението.

Срещата е планирана още в неделя след евровота, но заради ангажиментите на Станишев като президент на ПЕС в Брюксел вчера и днес ще бъде чак тази вечер - в навечерието на очакваните дебати по внесения от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета "Орешарски" заради провал на енергийната политика. Засега не се очаква ДПС да го подкрепят, но социалисти не изключват знаково гласуване на хората на Лютви Местан - "въздържал се" или пък неучастие в гласуването.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов намекна, че депутатите му няма да се регистрират за заседанието на парламента в сряда, призова същото да направи и "Атака", за да се види петимата независими депутати, които се пришиват към "България без цензура" на Николай Бареков дали подкрепят кабинета. В същото време и Бареков се обяви за предсрочни избори и заяви, че представителите му ще подкрепят вота на недоверие.

В тази ситуация освен неясното поведение на ДПС, е важно как ще действа и "Атака" - партията, която няма никакъв интерес от предсрочен парламентарен вот.

Ако БСП и ДПС се споразумеят да се закрепи правителството, със сигурност хората на Лютви Местан ще поискат по-сериозно присъствие в управлението, отговарящо на почти равния резултат на двете партии на евровота. Затова и очакванията са за основен ремонт на кабинета, като в медиите се спекулира с имената на министрите на здравеопазването, образованието, земеделието, регионалното развитие - Таня Андреева, Анелия Клисарова, Димитър Греков, Десислава Терзиева, та дори и за някои от вицепремиерите.