Локомотив, движил се преди 60-на години по теснолинейката за Рилския манастир, акостира край село Бараково.

Парният локомотив от вчера е "паркирал" върху релси край пътя Бараково-Пороминово, община Кочериново. Композицията скоро ще бъде допълнена и със седем вагона. Идеята за разполагането на автентичната композиция е на братята Методи и Иван Панайотови, в чийто дом, намиращ се на изхода на Бараково, са събрали собствена музейна експозиция от снимки, документи, вещи, машини и други, разказващи историята на Балабановата фабрика.

Пред дома им има и автентично каменно колело за смилане на хартията във фабриката на крупния индустриалец Иван Т. Балабанов. В частния музей се пазят снимки и архивни документи и за поетите Биньо Иванов и Никола Вапцаров. Скоро до локомотива ще се присъединят и вагоните. Локомотивът е от депото в Дупница, а вагоните ще пристигнат от различни места на страната.

Идеята за атракциона става почти реалност след шест години преговори с БДЖ, а Общински съвет - Кочериново вече е дал съгласието си за разполагането на композицията срещу музея, като влакът ще бъде със статут на музеен експонат. Локомотивът и седемте вагона ще бъдат поставени на релси между оградата на фабриката и пътя за Пороминово.

Идеята за излагането на влака е един вид компенсация за провала на дългогодишните опити за възраждане на Рилската железница. През годините имаше обещания от спонсори, министерства и правителства, включително и от бившия премиер Симеон Сакскобургготски, че железницата ще бъде възстановена като туристически атракция, което не се случи.

Рилската железница е създадена за нуждите на Балабановата фабрика през 1920 г. С дължина от 40 км тя е ползвана за транспортиране на дървения материал от планината до завода, но в последствие започва да се използва и за превоз на пътници. Локомотивите й замлъкват през 1960 г., тъй като ръководството на национализираната вече Балабанова фабрика, наречена Завод за картонено-мукавени опаковки решава, че тя е нерентабилна.