Глоба за всички, които се возят сами в колата. Това предложение направи Радослав Тошев на последното заседание на транспортната комисия към СОС, съобщават от групата Софийски обществен съвет. Целта е ограничаване на трафика и увеличаване броя на свободните паркоместа в центъра на столицата. За групово пътуване пък можело да се предвидят данъчни облекчения.
Тошев е възмутен и от нежеланието на столичани да паркират нощем колите си в изградените буферни паркинги в близост до домовете им. Според него това, че паркирането "над земята" е твърде евтино или безплатно, е основната причина хората да оставят возилата си в близост до своите домове.

От своя страна проф. Вили Лилков, зам.-председателят на комисията по транспорта, се обяви за административна такса в размер на 10 лева за първи автомобил на жилище и запазване на таксите за втори автомобил. Идеята му е добре приета от гражданите, провели множество протести през миналата есен против приложения оттогава "данък паркинг".

Обсъжданията по темата ще продължат на заседанията на постоянната комисия по местно самоуправление, а окончателните решения се очакват да станат ясни след сесията на Общинския съвет на 26 септември. /