Момчил Неков, който най-вероятно ще стане евродепутат с преференция на изборите и ще измести водача в листата Сергей Станишев, предизвика вълна от коментари в социалната мрежа "Фейсбук", където е създадена и група, която иска той да замине за Европейския парламент, а не да бъде заменен.

Потребителите споделят клипче от кампанията на левицата, което започва с думите на Неков: "Знаете ли колко е хубаво чувството ти да говориш, а другарят Станишев да те слуша." Разпространява се и песента на Мими Иванова „Петнадесет лалета“.

В краткото видео 15-ият в листата, който вероятно става първи, отбелязва, че България трябва да "преустанови тази политика да слагаме наколенките в Брюксел, като ни говорят на английски" в контекста на проекта "Южен поток".

Във "Фейсбук" се разпространява и статус на младия социалист: "На 15 март утвърдиха листата, в която съм 15-ти. След жребия номерът на листата на "Коалиция за България" е 15. Тука явно има външна намеса... Дано да донеса успех на всички, които ще гласуват с номер 15 на евроизборите. И да не се объркате и да сложите само Х в кръгчето."

Негов приятел пък предвидливо му отговаря: „Голям късметлия си сега бабите като задраскат 15 за партията и 15 за преференциалния вот и Неков евродепутат“. Това се случа още на 24 април.

По време на предизборната кампания Неков обяви, че смята да строи паметник на хан Тервел в Брюксел. Пред "Дарик" днес той заяви, че първо иска да обсъди ситуацията с партийното ръководство на "Позитано" 20 и след това ще дава изявления.

Все още няма официални данни от Централната избирателна комисия (ЦИК) дали Неков е събрал достатъчно преференциални гласове, но според БСП това е много вероятно.