ООН проведе ежегодната си церемония по биенето на камбаната на мира в Ню Йорк, за да отбележи Международния ден на мира.

Камбаната беше ударена от новия председател на Общото събрание Джон Аш и от генералния секретар Бан Ки Мун. "Международният ден на мира е време за размисъл. Ден, когато потвърждаваме вярата си в ненасилието и призоваваме за глобално примирие", заяви Бан.

В речта си в централата на ООН в Ню Йорк, където се проведе церемонията, той спомена конфликта в Сирия и изтъкна, че светът трябва да положи усилия за прекратяването му. "Може би никъде по света няма по-отчаяна нужда от това от Сирия. Смъртта и страданието продължават прекалено дълго. Повтарям призива си към всички страни и техните поддръжници да работят за мирно разрешаване на конфликта чрез преговори", посочи генералният секретар на ООН.

По данни на световната организация над 100 000 души са били убити по време на гражданската война в Сирия. Международният ден на мира е обявен от ООН през 1981 г. и всяка година се отбелязва в третия вторник на септември. ООН призовава всички страни да почетат деня с прекратяване на насилието.