"България и Румъния могат да направят общи пакети за туристи от трети страни. Гостите на страната ви да станат наши гости и обратно", каза във Варна Н. Пр. посланикът на северната ни съседка Антон Пъкурецу. През последните 5-6 години румънците са най-многобройните туристи по българското Черноморие и тази тенденция ще се запази, посочи той. Данните за посещенията през сезона ще бъдат готови през октомври. За миналата година 1 млн. румънци са посетили България, а 400 000 българи - Румъния.

Стокооборотът между двете страни е 3.5 млрд. евро, докато преди 5-6 години е бил 10 пъти по-малък, каза дипломатът. Според него има много голям интерес между българския и румънския бизнес. Поне по 10 000 работни места от двете страни на Дунав са свързани с бизнес отоношения между предприемачите.

Посланикът и кметът на Варна Иван Портних имат идеята за Икономически форум в морската столица, който да се проведе съвсем скоро и да събере на една маса бизнеса от двете държави. Двамата си обещаха и повече контакти на експертно ниво по отношение на подготовката на европроектите за новия програмен период.

Н.Пр. Антон Пъкурецу владее отлично български език, защото е завършил българска филология, разказа самият той. Подготвя се и побратимяване на Варна и Констанца - черноморските столици на България и Румъния.