След продължил над час разговор на четири очи българският президент Росен Плевнелиев и намиращият се по негова покана у нас сръбски държавен глава Томислав Николич дадоха пресконференция на Дондуков №1. Двамата политици са обсъдили обстойно двустранните отношения и възможностите за привличане на чуждестранни инвестиции.

От изявленията на двамата държавници се очерта тенденцията на липса на проблеми между България и Сърбия и добри намерения в бъдеще време. В процес на съгласуване е договор за приятелство и сътрудничество между София и Белград, много скоро може да бъде въведена практиката на съвместни заседания на правителствата. Работи се по двустранни проекти като коридор №10, отваряне на нови гранични пунктове между двете страни и газова интерконекторна връзка. Двамата президенти обсъдили и възможност за откриване на директна въздушна линия Белград-София. България подкрепя Сърбия по пътя й на евроинтеграция и работи за това Белград да получи колкото може по-скоро дата за старт на преговорите, но не по късно от декември-януари, подчерта Плевнелиев.

Николич констатира, че в лицето на Плевнелиев е намерил съмишленик на вижданията си за бъдещето на Балканите, които вече няма да бъдат "черната дупка" на Европа, а регион, който ще стане привлекателен за чуждите инвеститори и който тепърва ще изпише най-светлите страници от историята си. Сръбският президент за пореден път потвърди, че Белград не признава независимостта на Косово и Метохия.

Той оприличи двустранните ни отношения в миналото като стара сграда върху нестабилни основи и подчерта, че никой не искал да премахне причините сградата да е нестабилна. "След демократичните промени в Сърбия ние обръщахме голямо внимание на това какво ще кажат европейските страни, а отделяхме много по-малко внимание на отношенията със съседните страни, което трябва да се промени", отбеляза сръбският президент. "Зад себе си трябва да затворим желязна врата. И ние, и вие искаме да имаме повече инвеститори. Капиталът е много чувствителен и предпазлив, трябва да се изпълнят много условия, за да дойде някой да инвестира. Само евтина работна сила и енергия не стигат, става дума и за междусъседски отношения", допълни Николич."Че сме се тепали - сме се тепали", къде на шега, къде на истина каза той, "но сега народите ни трябва да търсят контакти, за да вървим напред".

Сръбския президент посочи, че в процеса на приватизация в Сърбия участваха доста български бизнесмени – доста от тях успешно, други не, но то си зависи от човека, а не от отношенията между държавите, каза Николич. И изрази надежда открития в сряда бизнес форум да раздвижи нещата в тази посока.

Репортер зададе на сръбския държавен глава въпроса "Как ще коментирате въпроса за поддръжката на българското военно гробище в района на Босилеград, както и гарантирането на правото на богослужение на български език и необходимостта от учебници на български език?". Преводачката сметна за нужно да преведе само частта, отнасяща се до гробището. Николич не че не разбра цялото питане, но се ограничи до отговор само на официалния превод. "Разговаряхме как можем да подобрим живота на българското малцинство в Сърбия. В страната ни има представители на над 30 национални малцинства. Конституцията ни е една от най-прогресивните в света и имаме дори т. нар. позитивна дискриминация за членовете на националните малцинства. Когато се види, че представителите на някои от тези малцинства изостават в области като образование и т.н., държавата може да направи повече за тях, отколкото за други. Поради което ще обърнем по-голямо внимание на тези общини, в които живеят българи, веднага ще се включим в печатането на учебници на български език и ще обновим паметниците, които съществуват на територията на Сърбия. Защото бихме искали идната година по различен начин да отбележим годишнината от 100-годишнината от I световна война. Тогава европейските страни бяха разделени на две, догодина ще бъдем заедно, в един строй. Като знак, че това никога няма да се повтори. Някои може и да са се измъкнали по-леко, но България и Сърбия загубиха много – не само в материален план, но и като възможности за развитие. Ще поддържаме паметниците, ще четем историята, но ще живеем днес и утре", каза в заключение Николич.

На излизане от президентството двамата държавни глави бяха изпратени от десетина младежи, опънали транспарант с надпис "Западните покрайнини завинаги български".