Биопсията е най-сигурното изследване за рак на щитовидната жлеза и това изследване може да се направи преди операция, като в болнични условия се покрива от Здравната каса, това каза пред "Хоризонт" проф. Боян Лозанов, началник на Клиниката по ендокринология и нефрология в болница "Токуда".

Размерът на възлите на щитовидната жлеза не винаги е критерий за наличието на ракови клетки в тях, каза професор Боян Лозанов:

Външните могат да бъдат доброкачествени, най-често те са такива, но могат да бъдат и злокачествени. Някъде около  5-7% са злокачествени. Сигурният начин да бъдат ограничени е тънкоиглената аспирационна биопсия на щитовидната жлеза.

Само в университетските центрове се прави тънкоиглената биопсия за наличие на ракови клетки:

Има клинична пътека. Малко са местата, само университетските центрове в България, където това изследване засега е достъпно. И тъй като капацитетът е малък, записването и чакането за една такава биопсия понякога отива месец, което е неприемливо.

Няма данни за увеличаване на заболеваемостта на щитовидната жлеза при аварията в Чернобил, допълни още професор Боян Лозанов.