След десетилетия на търсене, учените са идентифицирали химическо съединение, което би могло да се използва за изследване и терапия на диабет, пише Technology Review. Науката отдавна е установила, че тялото съдържа ензим, който разлага инсулина в клетките и помага за регулиране на реакцията на организма към захарите. Този процес протича неправилно при захарния диабет тип 2. Генетични изследвания са показали, че хора с такава форма на диабет е по-вероятно да имат мутация на гена, който кодира протеина, известен като инсулин разграждащ ензим (IDE). Не е ясно обаче точно кой процес се контролира от този ензим.
Дейвид Лиу и екипът му от Харвардския университет са идентифицирали химическо съединение, което може да подтисне ензима. При лабораторни опити те са доказали, че съединението увеличава количеството на инсулин в кръвта както на нормална мишка, така и на мишка, затлъстяла след нездравословна диета. Учените са разработили съединение, използвайки нов метод, базиран на ДНК синтез.
Пациентите с диабет тип 2 или нямат достатъчно инсулин в кръвта си, или тялото им не реагира правилно на хормона, за да придвижи към клетките глюкозата, която е основният източник на енергия. Изследователите от години предполагат, че лекарство, което може да потисне инсулин разграждащия ензим, ще бъде в състояние да помогне на някои хора, страдащи от диабет тип 2. Новооткритото химическо съединение може да бъде отправна точка за разработката на мощно ново лекарство. Преди време беше открито друго съединение, способно да потиска ензима, но то има твърде много странични ефекти и издържа в тялото в рамките на едва няколко минути. Новият инхибитор издържа часове, отбелязва Лиу.