Жена с висше образование на възраст между 31 и 60 г. от София е най-типичният гласоподавател на ГЕРБ на проведените вчера избори за евродепутати. Това показва социалнодемографският профил на гласувалите, публикуван от агенция „Алфа рисърч“.

27% от всички мъже, отишли до изборните урни, са гласували за партията на Борисов. Сравнително равномерно е разпределението във възрастовите групи измежду гласувалите за ГЕРБ, въпреки че групата 31-60 г. се откроява с лека преднина.

8% от гласувалите за ГЕРБ вчера миналата година са гласували за ДСБ. Толкова са и новите избиратели, дошли от "Атака".

Гласуващият за БСП най-често е жена с основно или по-ниско образование на възраст над 60 г., живееща в малък град.

БСП печели битката във възрастовата група над 60 г. Прави впечатление също, че електоратът на БСП е верен. 80% от пусналите бюлетина в полза на левицата вчера са гласували и през 2013 г. за нея. Само 4% от гласувалите вчера за АБВ са избрали на парламентарните избори БСП.

Според резултатите на „Алфа рисърч“ Бареков е успял да привлече 32% от гласовете на "Движение България на гражданите“ през 2013 г. и 20% от тези на "Атака". Повечето избиратели на партията на Бареков са млади мъже със средно образование, живеещи в областен или малък град.

Профилът на избирателя на ДПС е млад човек до 30 г., по-често от мъжки пол, с основно или по-ниско образование, живеещ на село. Освен това партията има и най-верен електорат. 95% от гласувалите вчера за партията на Местан и през 2013 г. са гласували за ДПС. Едва 9% от избирателите над 60 г. са гласували за ДПС.

Гласувалият за Реформаторския блок е човек висшист от София. На възраст той е до 60 г. Избралият Реформаторите вчера е гласувал миналата година за ДСБ (75%) и "Движение България на гражданите“ (35%). 57% от избралите Реформаторския блок са се възползвали от преференциалния вот.