Успех на българска кандидатура в евролистите на партията СИРИЗА в Гърция - Костадинка Кунева е четвърта във вота на победилата коалиция, която има шест депутатски места в Брюксел.

Кунева не е член на партията СИРИЗА, но беше включена в евролистите след гласуване от партийния съвет, предаде БНР.

Водеща информация в момента за гръцките медии е четвъртото място на Кунева. Продължава броенето на предпочитанията на избирателите, но според журналистите повече от сигурно е, че Кунева влиза в Европарламента. До този момент тя събира 19 367 гласа.

Всички интернет издания публикуват биографията на новата евродепутатка и припомнят жестокия инцидент от 2008 г., когато поради активната й синдикална дейност непознати лица я заляха със сярна киселина. Виновните не бяха открити, а следствието се прекрати.

По това време Кунева работи като чистачка в метрото въпреки висшето си образование. Гръцките синдикати оказаха материална помощ на пострадалата българка и тя се превърна в символ на борбата за защита на правата на работниците.

В коментарите по информацията се срещат и такива на българи, живеещи в Гърция, според които гърците направиха това, което българските партии не сториха. Кунева е и единственият евродепутат, който не е с гръцко гражданство.