Продължават въоръжените сблъсъци между милицията и националистическите отряди за превземането на стратегически важен обект - летище Прокофиев в Донецк. На мястото на боевете се чуват експлозии. Според очевидци, е бил ударен военен хеликоптер, съобщава LifeNews.ru.
"Те свалиха един хеликоптер. Не знам дали това е пътнически или военен вертолет, с който са се приземили десантните войници. Мога само да потвърдя, че кулата за управление на полети е ударена. Това се случи почти пред мен. Сега сблъсъците продължават на около 5 км от летището. Там казват, че е била взривена бензиностанция" , разказва местен жител на име Олег.

В близост до мястото на стрелбата на летището, самолетите летят и разпръсват светлинни или топлинни капани, казват още очевидците. Известно е също, че са били евакуирани диспечерите от кулата за контрол на пътнически полети. Над летището се издига черен дим, а според милицията  гори барел с керосин. 

Ръководителят на служба "Безопасност" на Донецката народна република Александ Ходаковский потвърди за атаката от въздуха, засега той не съобщава за жертви. "В момента обстрелват летището, но информация за жертви на този етап няма", коментира още Ходаковский.

Около 3 часа през нощта на територията на летището дойдоха няколко десетки въоръжени представители на Донецката народна република с искането да се оттегли украинската военна охрана на вътрешния периметър на летището. Не е имало противодействие или стрелба. В 7 ч. летището Донецк временно е преустановило обслужването на полетите. По-късно националистическите войски са се върнали с подкрепление и са открили огън срещу милицията.

"Ние сме представили своето искане да напуснат Донецката народна република, обясни още Ходаковский, цитиран от LifeNews.ru Той добавя, че в ДНР е наложено военно положение във връзка с утежнената обстановка. " Ние смятаме, че е недопустимо да се разполагат чуждестранни военни части тук. Не сме имали договор с Украйна, за да разполага военни бази тук. Съответно тази част, която локализирахме на летището, не трябва да е там", категоричен е Александ Ходаковский.

На летището на Донецк са обстреляли група руски журналисти и опълченци, съобщи сътрудничка на „Делови Петербург". Срещу тях стреляли представители на националната гвардия на Украйна.

От района на летището, където от сутринта се води бой между украински военни и привърженици на федерализацията, започнало евакуиране на жителите от околните райони, съобщава Гласът на Русия.