Предаването „Денят започва с култура” на БНТ получи престижната награда за журналистика на Столична община. Сутрешният слот на националната телевизия е единственото по рода си в този часови пояс предаване за култура и изкуство и се излъчва в ефира в продължение на три години.
„Водещите Александра Гюзелева, Анна Ангелова, Даниел Ненчев и Георги Ангелов са пазителите на културната територия в БНТ”, каза програмният директор на телевизията Севда Шишманова на церемонията по връчването на призовете, която се състоя в Народния театър „Иван Вазов”. „Когато преди три години започнахме, си казахме, че за нашия успех критично важно е участието и съучастието на хората, които създават българско изкуство и култура. Тази награда е за всички творци, които бяха част от нашето предаване. Тя е признание и за българския зрител, защото в изключително предизвикателния ефир, той избира алтернативата, която създаваме. Благодаря зрителю, защото това, което правим, е невъзможно без нашата аудитория”, каза още Шишманова.
„Вярвам, че това признание дойде заслужено, защото културата е адекватна на случващото се, тя е част от обществения живот, и тъкмо това се стремим да покажем в предаването”, каза Александра Гюзелева.
Според Анна Ангелова, във факта, наградата на Столична община идва в момент с много символика. „На днешния празник – 17 септември, си говорим за вярата – за вярата в културата, за надеждата, че културата ще стане политически приоритет и, разбира се, най-важната съставка – любовта, която е в основата на всичко. Правим предаването така, както го усещаме и мисля, че с това сме спечелили зрителите.”
Водещият Георги Ангелов също сподели радостта си от отличието, което според него е признание за солидния кръг от публика и съмишленици, които предаването е привлякло за трите години от създаването си. „Като обществена телевизия, БНТ може да си позволи „лукса” да говори за неща, които остават, които се помнят и които са ценни. Щастлив съм, че спечелихме доверието на творците, с които се срещнахме през изминалите години.”
„Ние показваме най-важното и най-стойностното в областта на културата по интересен и достъпен за всички начин. Създадохме пълнокръвна среда за общуване между хората, създаващи култура и тези, които имат потребност от нея. Щастлив съм, че "Денят започва с култура" стана още по-активен участник в културния живот на страната, след като в партньорство с Националната художествена академия превърнахме студиото на предаването в първата телевизионна галерия в България”, каза Даниел Ненчев.