В съвсем близко време ще стигнем лимит от 5000, това е границата на нашите възможности за закрила на бежанци, заяви заместник-министърът на вътрешните работи и заместник-началник на Националния оперативен щаб Васил Маринов.

Маринов съобщи, че спешно се търсят и разкриват нови места за настаняване. Днес започва да функционира дом във "Враждебна", там ще бъдат настанени 300 души, в София ще подготвим още един дом за 500 души, обясни той. 5000 души е лимитът, който за момента сме си поставили, уточни Маринов.

Без да сме солидарни всички, няма как да помогнем на хората, подчерта Маринов. Той съобщи, че напоследък се увеличава броят на семействата бежанци, които търсят закрила от българската държава. Проблемът с изхранването също стои на дневен ред. Първите 5 дни те получават пакети с храна, а след това те получават месечна сума от 65 лева на човек, което е крайно недостатъчно. Проблем е и липсата на лекарства, коментира зам.-министърът на вътрешните работи.

Към момента 4044 души са потърсили закрила от българската държава, почти половината от тях идват от Сирия. Само през последното денонощие границата са преминали още 86 души, от които 38 деца.