Премиерът на Белгия – Елио ди Рупо, даде оставката на правителство си на крал Филип, след провелите се в страната избори за Федерален парламент. Новината беше съобщена от двореца. „Кралят прие оставката и помоли правителството да продължи да изпълнява задълженията си временно”, се казва още в изявлението.
Социалистите на Ди Рупо спечелиха едва 6,1% от гласовете (което е спад от 7,6% от изборите през 2010 г.), сочат резултатите от 90% от обработените гласове.

Умерените националисти от „Нов фламандски алианс“ (НФА) спечелиха убедителна победа с 26% от местата в Камарата. Втори са "Християндемократи и фламандци" с 14,5 на сто (+3,6), трети са "Открити фламандци и демократи" с 11,5 (+2,9).

Медиите коментират, че НФА печели всичко и взима ключа от държавата. Партията води кампания за неолиберална политика. Нейният лидер Барт де Вевер превърна въпроса за отстраняването от власт на най-голямата франкофонска политическа формация – Социалистическата партия на Ди Рупо, в своя основна политическа цел.

НФА настоява още за конфедеративна Белгия, промени из основи на икономическия и социалния модел на страната, отпадане на монархията.

Очакванията са следващият премиер при това положение да бъде председателят на партията Барт де Вевер, досега кмет на Антверпен.

43-годишният Де Вевер е най-популярният политик във фламандскоезичното политическо пространство на Белгия. Той е убеден, че един ден Фландрия ще стане независима страна, членка на ЕС.

Де Вевер е ловък стратег с отлични умения да говори, който иска неговата партия да оглави правителство, следващо ясно десния курс.

Поемайки поста през декември 2011 г., Елио ди Рупо сложи край на политическа криза от 2010-2011 г., когато страната беше месеци наред без правителство. По време на мандата си като премиер той оздрави финансите, като направи икономии за 22 млрд. евро, а същевременно съхрани социалната защита и прехвърли още компетенции на белгийските региони.