Възходът на популистките партии в изборите за Европейския парламент е "забележителен и достоен за съжаление". Отговорът на тази тенденция е насърчаване на конкуренцията, създаването на работни места и растежа в Европа.

Това заяви федералният канцлер Ангела Меркел.

След победата на нейния Християндемократически съюз в Германия, канцлерът изрази задоволство от "солидния резултат" за консерваторите в страната й и в цяла Европа, макар те да загубиха почти една пета от мандатите си сравнение с предходните избори през 2009. Тя обаче не каза, че водещият кандидат на консерваторите Жан-Клод Юнкер от Люксембург трябва автоматично да бъде следващият председател на Европейската комисия, който да наследи Жозе Мануел Барозу.

Тъй като нито консервативната Европейска народна партия (ЕНП), нито социалистите получиха ясно мнозинство с 376 места в парламента, тя каза, че "трябва да има разговори" относно това кой ще заеме поста на председател на Европейската комисия. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой ще проведе разговори с лидерите на фракциите в Европейския парламент. Разговорите ще бъдат относно това кой трябва да заеме най-високия пост в ЕС и относно въпроси като начините за борба с "безработицата, въпроса за повишаване на конкуренцията и на растежа", каза Меркел.

Относно възхода на популистките и евроскептичните партии, включително крайнодесния Национален фронт във Франция, тя каза, че е "забележително и достойно за съжаление, но сега въпросът е как да си върнем гласоподавателите обратно". "Това се отнася и за Франция. Смятам, че политика, насочена към конкурентоспособност, растеж и създаване на работни места е най-добрият отговор на разочарованието на хората, които са гласували по начин, който на нас не ни харесва", добави тя.

Меркел призова за курс на европейската политика, който "да достигне хората. Те не се интересуват от въпроси като "промяна в договора, да или не?", а от въпроса как Европа се отразява на тях и техния живот". "С безработица висока като в момента, с подобна ситуация в някои държави, това означава, че има недостатъчно доверие. Това трябва да се промени през следващите 5 години. Франция е тръгнала по пътя на забележителни реформи. Смятам, че това й помогне да постигне повече успех и растеж", каза германският канцлер.

"Ние сме доволни, че Християндемократическият съюз е най-голямата сила, със значителна преднина пред социалдемократите. Доволни сме и от факта, че можем да дадем своя принос Европейската народна партия да бъде най-силната фракция", каза Меркел относно резултатите в Германия.