Назначението на Джейхан Ибрямов като зам.-министър на инвестиционното проектиране е политическо и е по предложение на централното ръководство на ДПС. Това заяви в НС председателят на ДПС Лютви Местан.

Местан обясни, че Ибрямов е бил председател на младежкото ДПС, както и изпълнителен директор на фондация "Толерантност", в която по различно време са членували между 70 и 100 общини. Ресорът му ще бъде връзката на министерството с местните власти, за което той има опит, няма нищо притеснително в това назначение, каза Местан. Той отбеляза, че в последно време се разгръща кампания срещу политическото и то се противопоставя на разумното, което значи, че политическото не е разумно. Още при съставянето на кабинета бе съобщено, че това ще бъде експертно-политическо правителство. Това включва и политическите назначения, но с приоритет на експертното начало, коментира Местан. Той предупреди, че не бива да се свежда политическото до етническото. В България няма турски общини, те са български, подчерта той. Той предупреди също да не се участва в опасен процес на делегитимиране на политическото начало.

В коментар за вота на недоверие, Местан заяви: "Нормално е опозицията да прибягва до този инструмент на демокрацията" и иронизира ГЕРБ, като заяви, че малко са закъснели с вота. Според него партия ГЕРБ отдавна е загубила ролята си на говорител на "големия български парламент". Те не представляват интересите на обществото и вотът категорично ще бъде отхвърлен от ръководството на ДПС. Защото партията на Борисов не може да бъде политически и морален коректив на управлението, добави още Местан.