Малката Мария от Русе е истински медицински феномен. Когато се ражда, присъдата на неонатолозите е категорична - детето е с много тежки увреждания и няма да живее повече от 3 дни. Въпреки прогнозите на лекарите, детето вече е на 3 години. Родителите на Мария са избрали да я гледат сами, защото не вярват в институциите.Родителите на Мария са категорични, че уврежданията на детето им са в резултат от лекарска грешка. „Тя се роди с увита пъпна връв и поради задушаването в АГ-болницата, и понеже нямаше кой да изроди съпругата ми през нощта, това дете спешно беше родено на сутринта към 9 часа, но вече беше късно, мозъкът й вече беше мъртъв. Окончателната диагноза, която е поставена на детето, тя е хипоксимична исхемична енцефалопатия”, обясни пред bTV бащата Марин Маринов.

Въпреки прогнозите, че момичето ще живее броени дни, Мария е вече на 3 години. Родителите решават, че ще вземат детето у дома си и ще се грижат за него. "Не мога да убия детето си. Аз не съм лекар", казва бащата. Решението му изисква 24-часове грижи. Момичето не може да стои изправено, не вижда, прави гърчове. Храни се само с течна храна.

„Четем, пускаме музика, гледаме да й говорим повече. Така ни препоръчаха неврохирурзите от София - да се наблегне на говоренето, на музиката, на тия неща и най-вече на рехабилитацията”, казва пред bTV майката Антоанета Маринова.

Антоанета и Марин са търсили друго семейство с проблем като техния по целия свят, за да споделят опит и потърсят съвет. „Това дете няма друг аналог в целия свят, аз съм проверил лично. Лекарите са ми казали да спра да търся, защото няма да намеря. Лекарите от Израел дори не вярваха, че детето е живо”, казва таткото.

Семейството е притиснато финансово и продава всичко, което има и може да се продаде. Животът на Мария месечно струва 2000 лв - рехабилитация, лечение, пътувания и специализирана медицинска помощ.

„Разбрахме, че в София китайската медицина може да помогне, но ни казаха 60 лв. на час, 10 дни в месеца всеки месец. Просто това за нас е непосилно”, признава Антоанета.

Единствената помощ от държавата за фамилията са 150-те лева, които Антоанета получава като личен асистент на дъщеря си. И двамата родители не могат да си намерят постоянна работа заради непрекъснатите кризи на детето.

„Разбрал съм една голяма горчива истина, че децата с увреждания в България са осъдени на една бавна смърт. Живея на квартира, плащам 120 лв. наем, сметките за ток, в момента токът ми е спрян, заради това че не мога да си позволя да го платя”, споделя Марин.

Мария вече произнася и първите си звуци. А когато се усмихне, родителите й са готови да обърнат света, за да й дадат шанс да живее. „Като я погледна, не съжалявам. Опитваме се да й помогнем, да има що годе някакъв живот с любов. Е, все пак донякъде сме успели, щом досега успяхме да я опазим”, казва Антоанета.

С много усилия родителите успяват да си уредят среща със световноизвестният американски неврохирург д-р Бенджамир Карсън от педиатричната болница в Балтимор, който стана прочут с разделянето на сиамските близнаци. Той беше в България преди дни за участие в научна конференция.