Началникът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева е уволнена вчера, стана ясно от изказването на Лиляна Павлова от ГЕРБ в ефира на БНТ.

Лиляна Павлова определи Гечева като отличен специалист с дългогодишна кариера. По думите й тя не е политически ангажирана, нито "калинка". Павлова изброи редица незаконни обекти, които Гечева е спряла. Сред тях са строителство в дюните, на къмпинг "Корал", Иракли, Камчийски пясъци, в Несебър, "Златна перла" и парк "Странджа". Тя посочи, че проектантът и архитектът на всичките тези строежи е бил първата номинация на кабинета за министър на инвестиционното проектиране.

Според Павлова новият директор, чието име още не е официално съобщено, е със спорна репутация. Тя има източници в ресора, от които е получила информация.

По думите й, Гечева е уволнена по инициатива на Министерство на инвестиционното проектиране, към което се числи дирекцията след структурната промяна в правителството. Вчера беше назначен и втори зам.-министър там.

Милка Гечева е назначена за началник на Дирекция за национален строителен контрол през 2010 г., преди това е зам.-директор и директор "Строителство". Предшественикът й Иван Симидчиев подаде оставка след скандала с незаконните строежи край язовир "Ивайловград".