Прототип на автомобил, който се движи почти без участието на шофьора, ще бъде създаден след три години, обеща в интервю пред в. " Файненшъл таймс " американският предприемач и изобретател Елън Мъск. Той е и ръководител на компания Tesla Motors , производител на електро автомобили.

"След три години ние ще имаме автомобил, при който 90 на сто от пробега му ще се осъществява на автоматичен режим. И това не е спекулация", каза Мъск. Той обаче не пожела да разкрие подробности около проекта, който е на базата на разработките на Tesla Motors, а не на технологиите на други компании.

Според бизнесмена и изобретател засега не е възможно да бъде разработен автомобил, който изцяло да е независим от водача. "По мое мнение все още сме много далеч от това. Много е трудно да се автоматизират последните няколко процента от процеса на шофиране", казва той. Според него бъдещият робот ще бъде в състояние да се справя без шофьор в по-голямата част от процеса на движение на автомобила, но не и във всякакви ситуации на пътя.

"Файненшъл таймс" цитира мнението на експерт, според когото автопроизводителите не са заинтересувани от внедряване на технологията "автомобил на бъдещето". Тя ще позволи на застрахователните компании да прехвърлят отговорността на производителя за вреди, причинени от злополука.

Японската компания "Нисан" обяви миналия месец , че възнамерява да създаде кола - робот през 2020 година. В тази посока работят и "Мерцедес - Бенц" и "Волво".