Глоба от 1500 лв. отнесе лекар, защото е надвишил лимита си за високоспециализирани изследвания, пращайки на скенер деца със съмнения за рак. “Приключих с направленията още края на юли, а за миналото тримесечие бях глобен 1500 лв., защото съм пратил децата със съмнение за рак на костите на сцинтиграфия и млад мъж с кожен рак на скенер и с това съм надвишил регилативния стандарт”, разказа пред в. “Преса” хирургът д-р Стефан Зарков от медицинския център “Лора”.
За всяко тримесечие той разполага с 50 направления за специалист и 25 за високотехнологични изследвания. Те трябва да му стигнат за 600 пациенти. Ако надвиши отпуснатата сума, го заплашва глоба. “Всеки ден съм изправен пред дилемата кого да пратя на безплатен преглед. Как да кажа на ревяща майка на болно от рак дете, че трябва да чака два месеца или да си плати”, ядосва се д-р Зарков.

“Направления няма, за преглед при специалист елате през октомври”. Този надпис е закачен на десетки кабинети на джипита в столичните поликлиники. Положението в страната е същото, като за скенер, мамограф, ядрено-магнитен резонанс и биопсии безценните талони са свършили още в началото на август. Пациентите са принудени да чакат повече от месец, ако искат да се прегледат безплатно при гинеколог или кардиолог, например. В противен случай трябва да броят от 30 до 50 лв. за платен прием. С 80 лв. трябва да се разделят нуждаещите се от спешна биопсия, 500 лв. струва скенерът. Липсват направления дори за най-баналните изследвания като пълна кръвна картина.

От здравната каса обясниха пред “Преса”, че вече са отпуснати допълнителни 707 132лв. за изследванията. В зависимост от изпълнението на бюджета за извънболнична помощ НЗОК има готовност да предостави и допълнителни направления в областите, където се очертава недостиг.