Пилот на сирийския хеликоптер, който бе свален в понеделник от турските ВВС, бе пленен и обезглавен от сирийските бунтовници. Потресаващи кадри със зверството обикалят мрежата. На тях се вижда обезглавеното тяло на пилота, а главата му се търкаля на метри от него.
Засега официални източници не са потвърдили, дали обезглавеното тяло в униформа на сирийски пилот наистина принадлежи на някой от управлявалите хеликоптера на сирийската армия, или това е само бунтовническа пропаганда. Според някои източници, пилотът е бил обезглавен от сирийските бунтовници, след като хеликоптерът бе свален от турски изтребители.

На видеото също се вижда как някои от главорезите преджобват обезглавеното тяло. Според други информационни източници, главата на пленения е била отрязана след неговата смърт. На други видеа се вижда как бунтовниците стрелят по пилота, докато той се спуска с парашута си. Предполага се, че кадрите са заснети близо в Латакия в мланините Ал Акрад в Сирия.

Видеото е само поредното зверство от ужасяващите се престъпления срещи човечеството извършвани в рамките на конфликта в Сирия.

В понеделник вечерта турските ВВС свалиха сирийски хеликоптер, нарушил турското въздушно пространство и игнорирал призивите да го напусне. По хеликоптера, руско производство Ми 17, е била изстреляна ракета от турски изтребител. Целта е поразена, съобщи тогава на пресконференция вицепремиерът Бюлент Аръчн.

В Дамаск признаха, че сваленият от Анкара хеликоптер на сирийските ВВС действително е нарушил въздушното пространство на Турция. Но това е станало погрешка: пилотът е следил група бунтовници и не е забелязал как се е оказал във въздушното пространство на друга държава.

От сирийската столица добавиха, че скрити намерения са причината Анкара да свали нашия хеликоптер „Прибързаният отговор на турска страна, особено с оглед на това, че хеликоптерът се е връщал и не изпълнявал бойна мисия, е доказателство за истинските намерения на правителството на (турския премиер Реджеп Тайип) Ердоган спрямо Сирия – да нагнети напрежението и да предизвика ескалиране на ситуацията по границата между двете страни”, се казва в съобщение на сирийските въоръжени сили.

При това, по данни на агенция Ройтерс, в Дамаск настояват, че хеликоптерът е бил свален, когато се е намирал във въздушното пространство на Сирия.