Софийски градски съд оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

Делото срещу Цветанов бе за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на друг – бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

На заседанието по делото в седмицата преди евроизборите, държавното обвинение поиска за Цветанов 5 години затвор, конфискация на половината му имущество, както и да не заема 5 г. държавна длъжност. Според прокуратурата обвинението е безспорно доказано, при това по несъмнен и категоричен начин. Обвинението подчерта изключително високата отговорна длъжност, която е заемал Цветанов, вредните последици, които са настъпили и високата обществена опасност, като поиска 5-те години затвор за бившия вътрешен министър. Прокурорът Калоян Ангелов добави, че при престъпленията, които е извършил Цветанов, е проявил престъпна упоритост.

БГНЕС припомня, че делото започна за 26 март и се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели. Според него, бившият вътрешен министър през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил пари от бюджета на МВР с цел да набави облага за бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева. МВР беше конституирано като граждански ищец по това дело и представи иск за парите. Съдебният състав е с председател съдия Десислав Любомиров. И по това дело Цветанов е с мярка за неотклонение "подписка", а прокуратурата му наложи и мярка за процесуална принуда "забрана за напускане на пределите на Република България".

Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения, които са повдигнати на настоящия зам.-председател на ГЕРБ е това за отказаните СРС-та, отново срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. По това дело прокуратурата обвинява Цветанов, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та. Делото тръгна от втория опит, след един фалстарт заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

В края на седмицата на 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за т.нар. незаконното послушване. За тогава съдия Петър Гунчев е насрочил първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО.