Очаква се пренареждане в листите на някои от партиите, коментира за БНР Димитър Ганев от социологическа агенция "Галъп интернешънъл", позовавайки се на екзит пол. Преференциален вот са упражнили 42.6 на сто от всички гласували.

При Реформаторския блок този процент очаквано е най-висок, стига близо 60 процента, коментира Ганев. Според него това означава, че можем да видим разместване в листата им. Ако за тях са гласували 160-170 хиляди, то над 8 хиляди гласа преференция за втория в листата например означава, че Светослав Малинов ще измести Меглена Кунева.

Втора партия, в която има голям преференциален вот, е коалицията около "България без цензура". Над половината от гласувалите за нея са упражнили правото си на преференция, посочи социологът.

Той изрази съмнение, че всички преференции са за Ангел Джамбазки.

Най-висок процент избиратели, упражнили правото си на преференция, са гласувалите за Реформаторския блок - 57.2 на сто. Следват избирателите на "България без цензура" - 51 на сто, "Атака" - 43.5 на сто, НФСБ - 43 на сто, АБВ - 42.7 на сто, БСП - 42.3 на сто, "Глас народен" - 40 на сто, ГЕРБ - 39.4 на сто, "Зелените - 36.1 на сто, ДПС - 34,6 на сто, сочат прогнозните данни на "Галъп".

Според данни на Алфа рисърч 30% от гласувалите са използвали преференциален вот. 57% от него е за Реформаторския блок, ББЦ - 44%, най-малко тази възможност са използвали избирателите на ДПС - 21%.