Президентът Росен Плевнелиев се обяви за реформа в сектора на енергетиката и за независим регулатор, назначаван не от правителството, а от парламента.

"Независим регулатор, ако искаме реформа в сектор енергетика. ДКВЕР трябва да бъде обществен независим регулатор, който трябва да се избира от парламента, където има широко политическо представителство", смята Плевнелиев.

Президентът твърди, че няма нищо против цената на тока да пада, но това не трябва да се постига административно-командни методи, а в условията на либерализирана пазарна среда.

Той се противопостави на строителството на АЕЦ "Белене". Плевнелиев твърди, че нацията няма да спечели от изграждането на втора атомна централа. Той противопостави строителството на АЕЦ "Белене" на енергийната ефективност. В основата на своите калкулации той посочи цена от 10 милиарда евро /цената на АЕЦ "Белене" е 6,3 милиарда евро, която е поискана и дадена на правителството на Бойко Борисов, в което Плевнелиев беше министър, от "Росатом" в края на 2010 – бел.ред/. Плевнелиев се обяви за санация на панелките, което според него ще струва само 1 милиард евро.

"Искрено се надявам да продължи реформата в сектор енергетика, да има либерализирана пазарна среда. Дано да се направи. Аз ще следя този процес като президент", обеща той.

Президентът изброи следните реформи, които са необходими в здравеопазване, пенсионната система и др. Той смята, че увеличаването на майчинските пари трябва да става въз основа на изработени пари, а не за сметка на бъдещите поколения.