Социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" коментира по БНТ като ново и впечатляващо на тези избори, че в най-младата възрастова група - 18-30 години, 26 процента са гласували за ГЕРБ, 25% - за ДПС, на трето място е "България без цензура" (ББЦ), а "Коалиция за България" (КБ) е четвърта.

До този момент не сме наблюдавали "Коалиция за България" като четвърта политическа сила в най-младата възрастова група.
За мен това е един от най-значимите и най-многозначителни резултати, които ще подлежат на интерпретации, но които показват в много голяма степен и какво е развитието на част от българските политически партии, коментира Димитрова.

Силно представителство в най-младата възрастова група има и Реформаторският блок (РБ) - 8%. При поколението от 31 до 60 години има категорична доминация на ГЕРБ с 30%, 18% - за "Коалиция за България", ДПС - 17%, ББЦ и РБ имат много близки резултати, посочи Димитрова.
Сред най-възрастното население - над 60 години, както и досега, запазва вота си "Коалиция за България" - 37%, следвана от 28% за ГЕРБ.

Боряна Димитрова коментира, че в София има около 35% вот за ГЕРБ, както и практически паритет между "Коалиция за България" и "Реформаторския блок".
В областните градове - 29% за ГЕРБ, 23% - за КБ, ББЦ - 12%, добро представителство има и РБ. Отивайки към малките градове, се увеличава присъствието на КБ - 28%, ГЕРБ отстъпва малко с 25%, в малките населени места е едно от силните представителства на ББЦ, леко нараства и делът за ДПС.
Селата бяха другото място бастион на БСП, сега виждаме, че ДПС практически взима голямата част от вота в селата - около 40% от гласувалите.

"Коалиция за България" сериозно губи в най-малките населени места с 20%, коментира Димитрова,
която отбеляза и нисък резултат за ГЕРБ там. Боряна Димитрова коментира две неща като изключително важни, показващи "ерозията на БСП" в две доста различни групи - съществена ерозия в най-младото поколение - 18-30 годишните, градско население, а другата тенденция - че БСП ерозира от вота в най-малките населени места, където доста сериозно се намесва ДПС.

На днешните избори за Европейски парламент "България без цензура" е трета политическа сила в областните и в малките градове, каза в изборното студио на Нова ТВ социологът от "Алфа рисърч" Станислав Стоянов

Според Татяна Дончева "от много отдавна БСП няма никакъв потенциал в села и в малки общини". Политологът Евгений Дайнов коментира, че само ДПС е партията, която никога не се е уморила да си дава зор, да обикаля и да убеждава по време на предизборна кампания.
Журналистът Илиана Беновска прогнозира, че след днешните избори "ДПС ще влезе в ролята на омбудсмана между лявото и дясното".
Големият губещ на тези избори е БСП, коментира и Дайнов.
Според него основното на тези избори е, че антиевропейските партии не влизат в Европарламента. Дайнов отбеляза, че макар да се смяташе, че ниска избирателна активност ще работи за социалистите, се оказва, че дори при относително ниска избирателна активност БСП не може да мобилизира избирателите си.

Възможно е да има избори до края на годината, заяви Дайнов в коментар за резултатите от днешните избори за Европейски парламент.
Повечето партии гледат на евроизборите не като на европейски, а като на репетиция за съотношение на силите тук, очевидно е, че БСП излиза като ранена от днешния вот, очевидно е, че това ранява и правителството, коментира Дайнов.
По думите му има двама победители на тези избори -  Николай Бареков, който добре организирал кампанията си и „извирал отвсякъде“, и малкият победител – ГЕРБ.

Татяна Дончева не се съгласи с него за победата на Бареков, като коментира, че в кампанията му са вложени огромни средства. Тя определи кампанията му като скъпа дори за парламентарно представителна партия.
"Атака" с днешния си резултат, който е под четири процента, е с "въпросителна" да влезе в нов парламент, заяви Татяна Дончева в изборното студио. Тя посочи, че затова "Атака" става потенциален крепител на статуквото, а БСП, със сегашния си резултат, по-скоро ще бъде за запазване на статуквото.

"Всеки разумен политик, особено амбициозен като Бойко Борисов, ще иска да обърне палачинката, дори само в рамките на този парламент", коментира Дончева. Според нея инструментите за преобръщане на палачинката са чрез прегрупиране на парламентарно мнозинство.
Трябва да маркираме какъв процент заема Българска левица с номер 1, смята Дончева,
защото битката на Станишев с ГЕРБ и на Станишев с Първанов изключва, че традиционно леви симпатизанти може да са гласували за левицата с номер 1.

Същият коментар направи Първан Симеонов от "Галъп" пред БНТ, който определи представянето на БСП като изключително слабо. По думите му е възможно объркване на гласоподаватели, които са гласували за първата партия в бюлетината "Българската левица" вместо за "Коалиция за България".
Андрей Райчев: Прекрасно представяне на ГЕРБ на изборите, те са безспорни победители

"Има повече от прекрасно представяне на Бареков, който взима двуцифрен процент. Това са чудесата на тези избори", каза в интервю за Би Ти Ви Андрей Райчев.
Той призна провала на социолозите в прогнозирането на резултатите за европейските избори. Той заяви, че ГЕРБ показва много добра форма и реализира максималния си потенциал.

Райчев обясни резултата с много тичане по провинцията и с много работа на място.
"За пръв път виждаме аудиторията на БСП да се държи така, както се държи сега – неявяване",
коментира Райчев. "Нито една агенция въобще, включително такива, които крайно не симпатизират на БСП, не предвиждаше нещо подобно. Това е голяма въпросителна, какво направиха тези хора, защо не се явиха на урните", попита той.

Според него за слабия резултат на БСП има три фактора:
"Фактор номер едно е Украйна. Лидерите на БСП заеха проевропейска позиция по въпроса за украинската криза и за Крим. Второто е безспорно разпадният процес АБВ-БСП. За обикновения бесепар така и не стана ясно защо прекрасният Първанов се сби с прекрасния Станишев.
Третият е куриозен – тук има една малка партия, даже не знам как се казва – Обединена левица или Българска левица, която е получила 3% почти. Тази партия е номер едно в листата. И пропагандната кампания на БСП не е успяла да съобщи на възрастния електорат, че не това е БСП, а другото", смята Райчев.
По думите му има няколко явно губещи в тези избори. "Освен колабиралата БСП, формацията на господин Първанов нищо хубаво не я чака. И двете националистически партии имат сериозен проблем. Големият политически въпрос – какъв е политическият резултат от тези избори? Сега отново ситуацията е патова. Единствената голяма промяна е, че на мястото на „Атака” седи Бареков”, каза още Андрей Райчев.