Принц Хари прекара нощта в гигантски фризер, симулиращ трудните условия, с които ще се сблъска при прекосяването на Южния полюс тази зима.

29-годишният принц, който ще се включи в състезанието с екип от ранени британски военни срещу групи от САЩ и Общността на нациите през ноември, беше поставен при температура от минус 35 градуса по Целзий и ветрове със скорост 45 км/ч. Хари, който е патрон на благотворителната организация "Ходене с ранените", се пошегува, че това бил сън в студена нощ.

Запитан коя била най-лошата част от експеримента, той заяви: "Влизането". Принцът прекара около 20 часа в студената камера в град Нънитън, графство Уоруикшър. Заедно с четиримата си съотборници, всички с ампутирани крайници след раняване в Афганистан, Хари се упражни с дрехите, с които ще бъде облечен по време на 321-километровата експедиция и се научи как да предотвратява измръзване в негостоприемния климат на Антарктика.

Сред като излезе от огромния тренировъчен център, в който температурите падат до минус 55 градуса по Целзий, принцът духна в ръцете си и ги потри една в друга, за да се стопли, докато разговаряше със съотборниците си на чай и бисквити.

Очаква се благотворителното бягане да трае около 15 дни и екипите ще преминават между 14 и 19 км всеки ден.