Управата на малкия морски град Обзор е изразила желание да се отдели от Бургаска област и община Несебър, които са негови административни центрове в момента, и да премине към Варненска област. Това съобщи варненският областен управител Иван Великов, като подчерта, че засега всички разговори по темата са напълно неофициални.В скоро време обаче се очаква среща по темата, на която да се уточнят конкретните стъпки за изпълнението на това намерение. „Това не може да стане по друг начин, освен чрез местен референдум“, коментира варненският областен управител.

Един от вариантите, които изглежда най-реален, е Обзор да се слее с град Бяла, която е само на 5 км. и е център на община от област Варна. Двата града в последните години се развиват паралелно като курорти и границата между тях, която е и граница между Бургаска и Варненска област все повече се заличава.

Туризмът в Обзор има много стабилна възможност за развитие, тъй като тук е една от най-дългите плажни ивици по нашето Черноморие – 8 км. Областният управител на Варна Иван Великов коментира, че от своя страна община Бяла е сред трите в региона, която най-добре се справя с усвояването на европейските средства. Останалите са Аксаково и Суворово. Към „шампионите“ по европроекти трябва да се добави и Белослав, макар че по свършеното там се водят съдебни дела за корекции, при които милиони левове могат да останат неизплатени от ЕС.

Иван Великов заяви също, че според него е нужно да има окрупняване на общините във Варненска област, за да се увеличат възможностите им. Това обаче е сложен административен процес, който засега е само на идейно ниво. Областният управител обаче заяви, че ще представи това свое виждане на заседанието на Министерски съвет на 25 септември, в което ще вземе участие.