Римска колесница от втори век, в която се е возил знатен велможа, бе възстановена в Силистра.

Уникалната реликва, която няма аналог по нашите земи, е открита при разкопки край Дунава през 1967 година. Тогава археолозите са изровили от земята 350 предмета от бронз, сребро и платина. Реставрационните работи карат учените да считат, че всички те са останки от богато погребение на римски офицер, който най-вероятно е бил и висш магистрат, обясни директорът на музея проф. Георги Атанасов.

След 45 години престой във фондохранилището на музея, частите от колесницата отново са сглобени. Възстановяването е станало възможно благодарение на проекта "Съживяване на древния Дорострум", финансиран с 50 хил. долара от Фондация "Америка за България" и Американския научен фонд в София.

Местни майстори са сглобили някогашната каляска. Силистренският скулптур Веско Петров и майсторът по фина механика Николай Атанасов от Алфатар са превърнали древните останки в атрактивен музеен експонат.

В рамките на проекта, финасирал реставрацията на колесницата, в музея е изработен и макет "Цитадела- Дорострум- Дръстър- Силистра", който повтаря в мащаб 1:100 древната крепост край Дунава. Тя е построена през 530 година от имперотор Юстиниан и е била оксончателно разрушена през 1810 година. Историческите пластове там показват, че зад стените на цитаделата е вдигнал свой дворец и прабългарският хан Омуртаг, а през ХІ век там е била съзидана и патриаршеската базилика, в която е служил патриарх Дамян.