Не виждам причини правителството или парламентът да подават оставка. Имаме балансирана картина – БСП и ДПС очаквано имат повече гласове от ГЕРБ. Политическото бъдеще на Сергей Станишев трябва да го определят членовете на БСП или на ПЕС, нощта на изборите не е добър съветник за определянето на политическото бъдеще на лидерите. Това каза четвъртият в листата на Коалиция за България Петър Курумбашев в коментар на изборния резултат пред „Дарик”.
Според него левицата търпи негативи от това, че е една година е в управлението и отбеляза, че в момента не вижда конфигурация, която да излъчва по-стабилно правителство от сегашното.

„Който и да бъде в момента в управлението, ще търпи подобни негативи. Очевидно на левицата й е трудно да застане зад постиженията на това правителство и да каже, че то е по-добро от правителството на Бойко Борисов. Оценката на избирателя е един „Х” – тя не премести ГЕРБ особено напред, нито БСП особено назад. Тя е по-скоро неутрална, когато трябва да се сравни правителството на Орешарски и на Бойко Борисов. Гласовете за АБВ и „Българска левица” заедно с гласовете на БСП правят около 26-27%, което е миналогодишният резултат. Очевидно тези избиратели не са доволни от нещо, свързано с БСП. От друга страна имате двете нови формации, които излъчват евродепутати в лицето на
„България без цензура” и Реформаторския блок”, посочи Курумбашев.

По думите му интересното е, че извън трите големи партии, които очаквано влизат в Европарламента, са и други две – Реформаторски блок и „България без цензура”, които ако има парламентарни избори, също биха влезли.

„За мен е интересно по-скоро да се разсъждава върху бъдещи модели на българската политическа система, тъй като един следващ парламент би имал пет, шест или седем партии. Това започва да ми прилича на някакъв италиански вариант – съставяне на много кратки правителства или парламента и дълга политическа нестабилност. Един парламент с пет, шест или седем партии – аз не съм много сигурен, че той ще бъде по-стабилен или ще може да излъчи по-стабилно правителство”, заяви Курумбашев.