ГЕРБ иска вот на недоверие за цялостната политика на правителството на премиера Пламен Орешарски. По всяка вероятност той ще бъде внесен в деловодството на палрамента в четвъртък, заяви Цветан Цветанов пред Нова телевизия.

Мотивите на ГЕРБ са проблемите във всички секторни политики, уточни Цветанов. Той използва възможността да се оправдае за скандалното подслушване на политици, неговите колеги министри от ГЕРБ, бизнесмени, еврокомисаря Кристалина Георгиева и президента на Републиката. Цветанов твърди, че определени политически сили имат интереси от този скандал. Той отрече да има нещо общо с изненадващата смърт на експерта професор Евгений Николов, който загина при нелепа автомобилна катастрофа. Последният беше доказал, че автомобилът Крайслер, който стана известен като "Цецемобил", е използван за подслушване. "Научих за този човек от вестниците. Даже не съм знаел, че той е експерта", каза Цветанов.

Никога не съм се опитвал да държа, когото и да било в подчинение. Напълно съм спокоен за своите действия, но разбира се, че съм допускал грешки, заяви Цветанов.

БГНЕС припомня че процесът срещу дясната ръка на Бойко Борисов Цветан Цветанов ще започне на 10 октомври 2013 г. Делото ще бъде разгледано от 2-ри състав на Софийски градски съд. На 24 юни тази година главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветанов. Прокуратурата съобщи, че в хода на разследването по досъдебно производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП, бел.ред.), са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов.

По делото бе установено, че при разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи, бел.ред.) е отказал такова разпореждане.

"Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!".