Съоснователят на Майкрософт Бил Гейт остава през 2013 г. най-богатият американец със състояние от 72 милиарда долара, шест пъти повече от миналата година, според новата ежегодна класация на списание "Форбс", публикувана днес.

Това е 20-та поредна година, в която Бил Гейт е най-богатият човек в САЩ. 57-годишният Гейтс си върна през май и титлата най-богат човек в света, изпреварвайки мексиканския телекомуникационен магнат Карлос Слим, уточни списанието.

400-те най-богати американци имат общо състояние от 2 трилиона долара спрямо 1,7 трилиона миналата година. Това е абсолютен рекорд, който се обяснява със силата на борсата и пазара на недвижимите имоти, съобщава списанието.

Както и миналата година на второ място в класацията остана Уорън Бъфет начело на медийния конгломерат Бъркшир Хатауей. Със своите 58,5 милиарда долара или с 12,5 милиарда повече спрямо 2012 г. Бъфет се е обогатил най-много в последната година. На трето място е Лари Елисън, съосновател на софтуерния гигант Оракъл, с 41 милиарда долара, без промяна спрямо миналата година. Той е единственият в първата десетка, чието състояние не се е увеличило.

Братята Кох Чарлз и Дейвид са на четвърто място със състояние от 36 милиарда всеки. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заема десето място с 31 милиарда долара, с 6 повече спрямо миналата година. Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг е на второ място сред хората в класацията, чието състояние се е увеличило най-много, с 9,6 милиарда долара до 19 милиарда.

Състоянието на общо 314 милиардери са е увеличило. Само 30 са обеднели спрямо миналата година, а богатството на 22-ма е останало непроменено. Средната нетна стойност на супер богатите е 5 милиарда долара, а тази година за влизане в списъка на богатите е било необходимо състояние от 1,3 милиарда долара.

Жените в класацията са 48, включително първата транссексуална милиардерка Дженифър Прицкер, наследничка на хотелите Хиат, която преди това беше известна като подполковник Джеймс Прицкер (327-о място). 10% от милиардерите са родени извън САЩ, 273 са натрупали състоянието си сами, 71 са наследили богатството си, а 56 са го наследили поне частично и са продължили да го увеличават.