Китай откри най-високото гражданско летище в света в югозападната провинция Съчуан в Тибет.

Летище Даочън в град Гарцзъ се извисява на 4411 метра над морското равнище. То изпреварва летище Камдо в Тибет, което се издига на 4334 метра над морското равнище. Официалната осведомителна агенция Синхуа съобщи, че първоначално полетите ще свързват Гарцзъ с главния град на провинцията Чънду, който се намира на два дни път с автобус. Полетите до градове като Шанхай, Гуанджоу и Чунцин ще започнат по-късно.

Летището, чието изграждане е струвало 1,58 милиарда юана, може да поеме до 280 000 пътници на година. То ще помогне за отварянето за туристи на близкия природен резерват Ядин. В последните години Китай започна програма на стойност милиарди долари за ремонтирането на стари летища и за построяването на нови, особено в отдалечените западни райони на страна, за да стимулира икономиката си.

Част от тези летища се намират в Тибет, чието население протестира срещу китайския политически контрол, поради което те често имат военно предназначение. Няколко души се самозапалиха в град Гарцзъ като протест срещу китайското управление в последните три години и мерките за сигурност остават затегнати.