Комисията на ООН, разследваща нарушаването на човешките права в Сирия, съобщи, че разследва 14 предполагаеми случая на химически атаки, извършени от септември 2011 г.

"Разследваме 14 предполагаеми случая на употреба на химически оръжия, но не сме установили кой е отговорен за тези престъпления", заяви председателят на комисията Пауло Пинейро. "Видяхме видеа, разполагаме с анализи на военни експерти", допълни той.

В предишния си доклад разследващата комисия посочи само четири случая на химически атаки (две през март 2013 и две през април 2013). Тя обаче отказа да съобщи кога точно са се случили останалите десет атаки, като заяви само, че 14-те случая са били регистрирани от началото на мандата на следователите през септември 2011 г.

Комисията, която така и не се сдоби с разрешение да влезе в Сирия, се надява да получи зелена светлина от Дамаск да посети предполагаемите места на 14-те атаки и да установи, доколкото е възможно, кой е отговорен за тях, заяви Карла дел Понте, член на разследващата комисия.

Бившата швейцарска федерална прокурорка, която е и бивш прокурор от Трибунала в Хага за бивша Югославия и Международния наказателен съд за Руанда, каза още, че е получила миналия понеделник покана от сирийския режим за "лично посещение" в Сирия. Тя обаче отхвърлила поканата, тъй като комисията иска официална визита.

Пинейро, който говори няколко часа по-рано пред Съвета по човешките права, припомни, че използването на химически оръжия е военно престъпление. Той обаче подчерта, че "голямото мнозинство жертви на конфликта са резултат от атаки...с класически оръжия като пушки и минохвъргачки".