МВР използва модела и опита на своите европейски и евроатлантически партньори, за да не допусне създаването на престъпни групи с включването на нелегални имигранти, каза днес по ТВ7 главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той беше категоричен, че границата с Турция е сигурна, като охраняващите задържат близо 100% от преминалите нелегално хора.

Охраната е бил подсилена с техника и хора, като е засилено и наблюдението от въздуха. Лазаров посочи, че тази година нелегално влезлите в страната са 4400, като 2500 от тях са от сирийски произход. За цялата минала година са били заловени 670 души, от които 250 сирийци.

Главният секретар на МВР посочи, че до 10 дни ще бъде увеличен капацитетът за настаняване на бежанци с 1000 места, което било голям успех на правителството. Допълнителните места са в бивши имоти на Министерството на отбраната, бивши училища и други сгради с "отпаднала необходимост".

В отговор на въпрос Лазаров уточни, че полицията винаги е готова за изненади по време на протестите и има ресурс да се справи с провокации. Главният секретар каза още, че съкращенията в МВР са основно в администрацията, като целта е тя да стигне 20%, а впоследствие 15% от общия личен състав. "Това се прави за изправяне на структурата на МВР и за освобождаване на средства за повишаване на заплатите на хората, извършващи реална полицейска дейност", добави Светлозар Лазаров.