С тържества и празнична програма беше дадено началото на новата учебна година 2013-2014 година във всички училища в страната. Президентът Росен Плевнелиев откри новата учебна година в Професионалната гимназия по селско стопанство в град Чирпан. 93-тата нова академична учебна година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) беше официално открита, като на церемонията присъстваха министър-председателят Пламен Орешарски и министърът на финансите Петър Чобанов. „Висшето образование не е толкова количество знания, колкото начин на мислене”, заяви министър-председателят Пламен Орешарски. Той призова студентите сами да формират свое мнение за икономическите и обществени тенденции. „Готовите знания са само прозорец, през който вие трябва сами да виждате икономиката през своите очи”, отбеляза премиерът. Той пожела на студентите да не забравят, че пред тях е хоризонтът на знанието. „Времето само привидно е дълго, затова използвайте тези 4 години пълноценно. Четете, за да научите колкото може повече, но е по-важно да изградите мирогледа и да изградите начина на мислене”, посочи още премиерът Пламен Орешарски и подчерта, че именно сред студентите на УНСС са бъдещите лидери на страната ни. Ректорът на УНСС проф. Стати Статев приветства първокурсниците и заяви, че те са неделима част от голямото академично и задружно семейство, като днешната им крачка е инвестиция в тяхното бъдеще.
Министърът на културата д-р Петър Стоянович откри новата учебна година в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. На откриването министър Стоянович каза: „Като временно натоварен с тази длъжност бих искал да споделя на хората на духа и на таланта едно мое убеждение, което не се споделя непременно от всички в тази страна и извън нея. Това е, че има богати и бедни страни, богати и бедни хора, но тези, които държат една нация изправена и я представят пред света, са хората на духа. Дали са музиканти, актьори, кинаджии – няма никакво значение. Дори една държава като Австрия е по-малка от България, но светът не помни богатите и доволните от нея, а помни Волфганг Амадеус Моцарт, който е умрял в мизерия, но е оставил един цял свят на всички нас”. Петър Стоянович пожела на учениците „на добър час”.
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова откри новата учебна година в 73 СОУ „Владислав Граматиков”. Тя поздрави учениците и родителите по случай новата учебна година като заяви, че това „е много важно за нея, защото София е водеща в сферата на образованието”. Кметът на Столична община се обърна и към учениците на 73-то СОУ като им пожела да пазят духа на училището. „73-то училище е едно от най-добрите училища в София и в страната”, заяви Йорданка Фандъкова.
На церемонията за началото на академичната учебна година 2013-2014 година в Медицински университет в столицата присъства министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Новата учебна година в Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев” в Сандански беше открита от министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков.
Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов откри новата учебна година в ОУ „Патриарх Евтимий”. Кметът на Добрич Детелина Николова откри новата учебна година в ОУ „Панайот Волов”. Кметът на Бургас Димитър Николов откри новата учебна година в СОУ „Димчо Дебелянов”. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов откри учебната година в 3-то ОУ „Димитър Талев”.